Smart5Grid

Endesa explora l'ús del 5G a la xarxa elèctrica des del Massís del Garraf

Smart5Grid té l’objectiu de donar suport a pimes en el desenvolupament de noves solucions innovadores que permetin utilitzar la connectivitat 5G en el sector energètic

La companyia instal·larà sensors de geolocalització a la subestació Ecogarraf i es podrà conèixer la posició en temps real dels operaris que estan autoritzats per treballar en una zona dins de la instal·lació

Endesa explora l'ús del 5G a la xarxa elèctrica des del Massís del Garraf. Endesa

Endesa explora l'ús del 5G a la xarxa elèctrica des del Massís del Garraf. Endesa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Endesa ha escollit la subestació Ecogarraf, situada al Massís del Garraf, com a pilot per a participar en el projecte europeu Smart5Grid (Demonstration of 5G solutions for SMART energy GRIDs of the future), que es desenvoluparà entre el 2021 i el 2023. L’objectiu de la iniciativa és analitzar els usos de la tecnologia 5G per a transformar de forma radical l’operativa de la xarxa de distribució i millorar-ne el seu funcionament. En aquest sentit, la cinquena generació de tecnologies de telefonia mòbil es convertirà en un aliat clau del sector energètic perquè pot transmetre una gran quantitat de dades i a molta velocitat.

Smart5Grid explorarà quatre aspectes relacionats amb les xarxes intel·ligents: la direcció automàtica d’errors a la xarxa de distribució d’energia, la inspecció remota d’àrees de treball delimitades automàticament, el control precís de la generació distribuïda per afavorir serveis de flexibilitat a la xarxa, i el control d’àrees d’àmplies en temps real en un escenari transfronterer. Per a fer-ho, es desplegaran projectes pilots a Itàlia, Espanya, Bulgària i Grècia. 

A més, Smart5Grid té l’objectiu de donar suport a pimes en el desenvolupament de noves solucions innovadores que permetin utilitzar la connectivitat 5G en el sector energètic. Així es crearà una plataforma oberta amb tota la informació dels quatre projectes pilot perquè proveïdors, des de pimes fins a startups alienes al consorci, puguin desenvolupar aplicacions de xarxa NetApps i, d’aquesta manera, crear i oferir serveis energètics avançats.

En concret, Endesa explorarà l’ús del 5G per perfeccionar els mecanismes de control remot de zones de treball per a poder millorar la seguretat dels treballadors i evitar accidents en subestacions. Aquesta tecnologia, combinada amb d’altres com el modelatge 3D i la realitat augmentada, pot aportar solucions per garantir més seguretat dels operaris en entorns de treball, un aspecte clau per la Companyia, de manera que el pilot té l’objectiu d’obtenir la delimitació volumètrica de les zones de treball, passant de la delimitació actual de zones segures en dos dimensions, a una de tres dimensions que permeti fer front als riscos elèctrics als quals s’enfronten els treballadors que realitzen tasques d’operació i manteniment a l’interior d’una subestació elèctrica.

Així, Endesa instal·larà sensors de geolocalització a la subestació Ecogarraf i, amb l’ajuda de la tecnologia 5G, es podrà arribar a conèixer la posició en temps real dels operaris que estan autoritzats per treballar en una zona dins de la instal·lació. En aquest pilot hi participen també com a socis tecnològics i2CAT, proveïdor de la xarxa 5G privada, i Nosia, com a subministrador de la tecnologia de sensors i càmeres que s’instal·laran a la subestació.

Les imatges es processaran en temps real amb intel·ligència artificial, la qual cosa permetrà monitoritzar la posició dels operaris i emetre alertes en cas d’incompliment de les mesures de seguretat. De fet, aquesta prova seria una alternativa a la instal·lació d’ordinadors d’alt rendiment amb funcions d’intel·ligència artificial gràcies a les comunicacions mitjançant 5G.

Endesa hi participa a través de la seva filial de distribució elèctrica –e-distribución– i amb 24 empreses de set països europeus coordinats per Enel a través d’Enel Global Infrastructure and Networks. Smart5Grid ha rebut finançament del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea ‘Research and Innovation programme’ en virtut de l’acord de subvenció número 101016912.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local