Turisme

Sitges enllesteix l'ordenança per regular els habitatges turístics i "fer desaparèixer" les molèsties veïnals

El sector celebra la iniciativa municipal però es mostra preocupat: 'Sembla que ens vulguin posar pals a les rodes'

Sitges enllesteix l'ordenança per regular els habitatges turístics i

Sitges enllesteix l'ordenança per regular els habitatges turístics i "fer desaparèixer" les molèsties veïnals. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

 L'Ajuntament de Sitges acaba d'enllestir l'ordenança municipal per regular els habitatges d'ús turístic (HUT), amb la qual vol "garantir la màxima qualitat" del sector i "fer desaparèixer" les molèsties als veïns. Ho assenyala a l'ACN la regidora d'Habitatge, Júlia Vigó, que preveu que el text s'aprovarà al ple d'aquest dimecres gràcies a la majoria del govern. La nova ordenança defineix per primer cop unes normes i un règim de sancions per als HUTs amb llicència, mentre Vigó garanteix que els il·legals es perseguiran en paral·lel. Des del Gremi d'Hostaleria, els gestors d'HUTs aplaudeixen que el municipi tingui una normativa pròpia però es mostren "preocupats" perquè diuen que s'estan "posant pals a les rodes" als negocis legals.

Comunicar a la policia el registre d'hostes, informar els clients de les normes de convivència i civisme al municipi, o facilitar als veïns de l'HUT un telèfon dels gestors disponible les 24 hores són algunes qüestions recollides a l'ordenança. Una regulació on també s'especifiquen diverses mesures per a la prevenció d'incendis, es detalla que l'HUT haurà d'estar identificat a peu de carrer i s'insta els gestors a demanar una autorització de les comunitats de veïns per a què els hostes puguin utilitzar els espais comuns.

Júlia Vigó celebra que la normativa donarà eines al consistori per actuar davant una activitat que ha crescut molt, que està "desordenada" i que sovint ha generat conflictes veïnals. "Moltes vegades hem actuat en base a l'ordenança de civisme", explica, mentre destaca que la nova regulació permet filar més prim amb l'esperança que ja no hi haurà més problemes amb els veïns. Un objectiu que va en paral·lel a garantir la qualitat dels allotjaments, remarca.

La regidora admet que el text arriba al ple amb més d'un any de retard respecte els propòsits que s'havia marcat el govern. I és que recorda que l'any 2018 l'Ajuntament va aprovar una modificació urbanística amb què marcava el topall d'HUT permesos a cada zona del municipi. Aquesta regulació estava pendent d'una ordenança que la complementés i fixés normes per als negocis.

Segons el pla general, els habitatges turístics no poden superar el 9% del parc de tot Sitges, però Vigó lamenta que l'escenari actual –amb 1.740 HUT reglats-, ja supera aquest sostre. Amb la nova ordenança, el govern espera que s'alliberaran llicències, bé sigui perquè algunes caduquen per inactivitat o perquè d'altres es revocaran per irregularitats. Així, el nombre d'HUT s'ajustarà als paràmetres previstos o, fins i tot, arribarà el moment que se'n podran obrir de nous.

A banda de garantir la qualitat del sector i acabar amb els conflictes veïnals, Vigó ressalta un tercer objectiu: "equilibrar" el mercat de l'habitatge, ja que lamenta que el municipi té "un problema enorme" a l'hora d'oferir un sostre a preus assequibles. Per resoldre-ho, es preveu condonar les sancions si el propietari de l'HUT el cedeix al parc de lloguer social, una mesura que l'estiu del 2019 l'alcaldessa Aurora Carbonell ja avançava a l'ACN.

Una altra de les novetats de la normativa que arriba aquest dimecres al ple és la impossibilitat de traslladar una llicència d'un immoble a un altre, o bé de vendre l'habitatge amb la llicència d'HUT incorporada. "Sabem que els últims anys s'ha fet especulació immobiliària venent habitatges com a allotjaments turístics", afirma la regidora.

Multes de fins a 600.000 euros

Pel que fa al detall de les sancions, els casos més lleus poden arribar als 3.000 euros, mentre que per als greus es preveuen multes de fins a 60.000 euros. En el cas de les faltes molt greus, la sanció pot arribar als 600.000 euros. Un extrem previst per a casos en què es falsegin dades, no es compleixin les normatives de prevenció d'incendis o que es practiqui una activitat que no sigui habitacional. També s'imposa la màxima sanció si s'acumulen dues faltes greus en dos anys.

La forquilla de multes és similar a la que s'exposen els HUT il·legals, els quals el consistori garanteix que seguirà perseguint a través de l'ordenança de civisme i de les competències municipals en activitats econòmiques. Vigó insisteix que la nova normativa se centra en els habitatges amb llicència "perquè els il·legals ja tenien un marc legal paral·lel que permet penalitzar-los".

En aquest sentit, recorda que l'últim any l'Ajuntament ha endurit les inspeccions per detectar els habitatges que s'ofereixen al marge de la llei. A l'estiu es va posar en marxa un grup especialitzat en aquesta tasca, el qual havia obert 22 expedients i tramitat 9 sancions a finals d'any. El consistori calculava que a Sitges hi havia entre 1.500 i 2.000 HUT il·legals, una xifra que garanteix que hauria anat a la baixa arran de les inspeccions i de la crisi de la covid.

El sector aplaudeix la normativa però en critica la duresa

L'ordenança per regular els habitatges d'ús turístic ha provocat sentiments contradictoris entre els gestors d'aquests allotjaments. Des del Gremi d'Hostaleria de Sitges, el portaveu dels HUT, Josep Daranas, assegura que el sector està "content" per què finalment el municipi tindrà normes pròpies i creu que s'obre la porta a la concessió de noves llicències. Al mateix temps, però, considera que la proposta del consistori és "tova" amb els allotjaments il·legals i massa severa amb aquells que ja tenen permisos.

Daranas critica, per exemple, els requisits en prevenció d'incendis, la difusió obligada d'un número de telèfon als veïns o la necessitat de demanar un permís per poder utilitzar espais com la piscina comunitària. Considera que són qüestions "irracionals" i massa restrictives, mentre que creu que hi ha aspectes –com el telèfon- difícils de supervisar.

El portaveu gremial dels HUT confia que aquests punts acabin quedant fora del text definitiu ja que, si no, creu que hi haurà habitatges reglats que potser acabaran fora del mercat. "La majoria estem complint moltes coses que ara se'ns demanen, però hi ha alguns detalls que poden generar dubtes", critica.

Daranas considera que la nova normativa no ha tingut en compte l'opinió del sector, i diu que la proposta del govern evidencia que ells són un model d'allotjament "criminalitzat". "De nosaltres s'ha dit que fèiem pujar el preu del lloguer, o que només se'ns utilitza per organitzar festes amb un turisme que és baixa qualitat", apunta, mentre ho rebat: "S'ha demostrat que el client dels HUT sovint és millor que el d'altres allotjaments".

Preveient que aquest dimecres el ple de l'Ajuntament de Sitges aprovarà l'ordenança de forma inicial, Daranas avança que els gestors i propietaris tenen previst presentar al·legacions formals a través de la patronal Apartur. L'Ajuntament calcula que l'aprovació definitiva del text podria arribar d'aquí a un parell de mesos, amb la previsió que les noves normes estiguin en vigor aquest estiu.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local