Seguretat viària

La policia de Vilanova inicia una campanya de control dels patinets elèctrics a la ciutat

L'objectiu és fer complir la normativa sobre aquest tipus de vehicle per les voreres i per les zones de vianants

La policia de Vilanova inicia una campanya de control dels patinets elèctrics a la ciutat. Ajuntament de Vilanova

La policia de Vilanova inicia una campanya de control dels patinets elèctrics a la ciutat. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A partir del dia 8 de març, i al llarg de quinze dies, la Policia Local inicia una campanya intensiva per donar compliment a l'ordenança municipal (que inclou la normativa de regulació  a nivell estatal) sobre l'ús dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) a dins de la ciutat,  centrada bàsicament en la circulació de patinets elèctrics.

Darrerament, la proliferació d'aquest vehicle pels carrers de Vilanova i la Geltrú ha fet necessari iniciar aquest control per evitar que els usuaris de patinets elèctrics incompleixin les normes i posin en perill la seguretat de la resta de vianants. Segons ha declarat el  cap de la Policia Local, Dionís Ginés, “cal tenir en compte que, en un any, a Vilanova i la Geltrú hi han hagut fins a 17 accidents on s'hi ha vist implicats d'alguna manera els patinets”, causant en molts casos ferides greus a les persones afectades, bàsicament fractures i traumatismes.  Dionís Ginés insisteix en què “impactar amb una persona  a 25 km/h (velocitat màxima a la que poden anar els VMP) pot causar lesions molt  greus”.

Cal recordar que els VMP (Vehicles de Mobilitat Personal) són vehicles (no ciclomotors) que poden anar a una velocitat màxima de 25 km/h, i en la qual només hi pot anar una persona. La imatge que solem veure de dues persones movent-se en el mateix patinet és una infracció. Així mateix, hi ha un seguit de condicionants a la normativa que cal tenir sempre present:

-els menors de 12 anys NO poden anar amb patinet
-els joves d'entre 12 i 16 anys NOMÉS poden circular per zones de 20 km/h, i no pels carrers en general
-l'ús del casc ÉS obligatori.

Però una de les qüestions més importants que cal recordar sempre és que els patinets elèctrics mai poden circular per les zones de vianants ni per les voreres. I fora de la ciutat, tampoc  poden circular per les vies interurbanes.

En cas d'infracció, la Policia Local pot procedir a la immobilització del vehicle i, tot i parlar de VMP, si es produeix un accident o si es mostra alguna mena de símptoma, els agents poden procedir a realitzar la prova d'alcoholèmia als  usuaris de patinet elèctric.

Actualment s'està esperant que entri en vigència l'obligatorietat que els patinets elèctrics també tinguin el certificat de característiques (tal i com passa amb els ciclomotors). Aquest punt facilitarà a la Policia que es pugui revisar el compliment de les característiques que tenen assignades cada un d'ells.

Cal tenir present que, a partir de l'11 de maig entra en vigor la nova normativa de Trànsit en la que s'inclou Vilanova i la Geltrú com a Ciutat 30, la qual cosa vol dir que les vies urbanes passen a tenir una velocitat màxima de 30 km per hora. A partir d'aquell moment, doncs, els patinets ja podran circular pels carrers.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local