Espècie protegida

Veïns del Penedès denuncien "problemes greus" per l'increment d'espoliadors de llentiscle i insten el Govern a frenar-ho

L'Ajuntament de Font-rubí impulsarà una ordenança per prohibir-ne la poda a l'engròs però avisa que serà insuficient

Veïns del Penedès denuncien

Veïns del Penedès denuncien "problemes greus" per l'increment d'espoliadors de llentiscle. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Veïns i propietaris dels boscos de Font-rubí denuncien l'augment de col·lectors massius de llentiscle durant aquesta primavera. Asseguren que hi ha un "problema greu" d'espoli per part de grups organitzats que diàriament "arrasen" l'espai amb desenes d'operaris. Lamenten el perjudici mediambiental, però assenyalen sobretot les "precàries" condicions dels treballadors, ja que temen que al darrere s'hi amaguen casos d'explotació laboral. Els veïns reclamen a la Generalitat que resolgui la situació. Una crida a la qual s'hi suma l'alcalde Xavier Lluch, que avança que el govern local impulsarà una ordenança per prohibir la col·lecta de llentiscle. Amb tot, creu que serà insuficient si no s'hi impliquen la resta d'administracions.

Tot i que fa més de deu anys que els col·lectors de llentiscle proliferen als boscos quan arriba el mes de març, aquest cop els veïns de Font-rubí diuen que l'espoli "s'ha disparat com mai". "Cada dia apareixen un gran número de furgonetes plenes d'operaris que exhaureixen tot el llentiscle que troben pel camí", relata a l'ACN la Glòria, veïna de la zona, que assegura que aquest any ha vist els recol·lectors ben a prop de la seva masia.

Relaten que els vehicles marxen tant bon punt despleguen l'equip de podadors, que en un matí arriben a recopil·lar desenes de feixos. En el que portem de mes, els veïns calculen que s'han arribat a podar milers de quilos d'aquest arbust. Quan arriba el migdia, els equips donen la jornada per acabada i els vehicles reapareixen per recollir operaris i col·lectes.

A banda de constatar un augment d'espoliadors, els veïns també adverteixen que han observat un canvi de comportament. "Al principi els deies que allò era una propietat privada i que se n'havien d'anar, i et feien cas. Però ara són molt més bel·ligerants", afegeix la Glòria, que atribueix el canvi de to a "l'interès econòmic molt gran" que hi ha rere la poda.

Un altre veí, en José, apunta que, més enllà de l'ús ornamental, el llentiscle és utilitzat per a finalitats farmacològiques i cosmètiques. Tot un ventall de possibilitats que han convertit aquest arbust en un element llaminer per a un teixit empresarial "que actua de forma absolutament irregular". I és que els veïns sospiten que rere els operaris hi ha tot un entramat que actua a través del mercat negre.

"Estem davant d'una planta que no els costa diners, que cullen uns treballadors en condicions precàries a qui deuen pagar una misèria, i que finalment venen a preus altíssims", remarquen els veïns. Ells mateixos asseguren haver conversat amb alguns dels recol·lectors, la majoria d'ells immigrants en situació irregular, els quals els han relatat que la poda de llentiscle és l'única via d'ingressos que tenen.

En José remarca que el furt dels boscos s'ha convertit en una preocupació "secundària" per als propietaris, i que allò que més els "fereix" és veure l'organització empresarial creada per treure profit dels recursos naturals. "La situació en què es troben aquests treballadors hauria de despertar la consciència de l'administració per protegir-los a ells i als boscos", insisteix.

Una doble denúncia que subscriu en Cristian, un altre veí de Font-rubí mobilitzat amb la causa. Remarca que el llentiscle és "bàsic i primordial" per a la biodiversitat dels boscos del Pre Litoral, i critica que aquests grups fan una tala massiva "de forma radical i indiscriminada", sense cap criteri que garanteixi el rebrot correcte.

Al mateix temps, adverteix que la presència d'aquests podadors es tradueix en acumulació de deixalles i en l'encesa de focs per esmorzar, així com l'abandonament de feixos de llentiscle que no han aconseguit revendre.

Per tot plegat, exigeixen a la Generalitat que aprovi una llei per aturar les podes massives de llentiscle i que desplegui inspeccions laborals per evitar possibles casos d'explotació dels treballadors. Des de Font-rubí remarquen que la polèmica dels seus boscos es repeteix a nombrosos indrets de Catalunya, motiu pel qual han creat un manifest públic on fan una crida a la mobilització col·lectiva de tots els municipis afectats. De moment sumen 400 adhesions.

Planta desprotegida rumb al mercat holandès

A nivell mediambiental, fa deu anys el Parlament va aprovar una resolució instant el Govern a accelerar la regulació de l'aprofitament d'aquest arbust. Però els tràmits no han avançat. Des dels Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra assenyalen precisament el buit legal actual com a element clau de la polèmica. Fonts consultades als dos cossos recorden que només està prohibida la col·lecta de llentiscle en espais naturals protegits.

Des dels Mossos apunten que han rebut dues denúncies pel cas específic de Font-rubí, però matisen que fa mesos que investiguen aquest fenomen a nivell global per esclarir el negoci que hi ha al darrere. La principal hipòtesi és que la poda es centralitza en naus industrials del Maresme per després revendre-la al mercat holandès, i la policia vol determinar si el procés amaga il·legalitats.

Ordenança municipal amb vocació comarcal

L'Ajuntament se suma a les queixes dels veïns i insta la Generalitat a remeiar el conflicte. L'alcalde, Xavier Lluch, recorda que fa gairebé 10 anys que va traslladar les primeres queixes a la Direcció General d'Agricultura i a la de Medi Natural, i critica que no hi ha hagut cap pas per part del Govern. "No pot ser que estigui permès endur-se una furgoneta plena de llentiscle. Cal posar-hi seny", s'exclama.

Lluch reclama a la Generalitat que limiti aquesta activitat i que en supervisi la finalitat empresarial que hi ha al darrere. Per exemple, demana que es facin inspeccions de treball per garantir que no hi hagi explotació dels recol·lectors i comprovar que aquests disposen de contracte regulat. També demana una vigilància per evitar les fogueres que fan per esmorzar.

Mentre no arriba una regulació de la Generalitat, l'alcalde obre la porta a què recol·lectors i propietaris dels boscos arribin a una entesa. "Potser hi ha un tema empresarial que interessaria a les dues parts", apunta, tot lamentant la "falta d'interlocució" constatada fins ara.

Davant la falta de diàleg, l'Ajuntament té previst impulsar una ordenança que prohibeixi la col·lecta de llentiscle als boscos del poble. La intenció és tancar un acord entre tots els grups aquest març per redactar-la de forma conjunta els propers mesos i aprovar-la en menys d'un any. Lluch també vol oferir el text a altres municipis del Penedès per a què aprovin la mateixa regulació i la comarca quedi jurídicament blindada contra l'espoli d'aquest arbust.

Amb tot, l'alcalde també adverteix que els recursos que té per fer complir aquesta ordenança són "molt limitats", ja que el poble no té Policia Local i depèn de les patrulles dels Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra. Per això demana la col·laboració dels cossos de seguretat. "Si no, seguirà sent un campi qui pugui", avisa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local