Clavegueram

Olivella implanta un sistema pioner de depuració individual amb fosses sèptiques a les llars

És el primer cop que la Generalitat regularitza aquesta alternativa a la xarxa de sanejament municipal per solucionar el problema urbanístic del municipi

Olivella implanta un sistema pioner de depuració individual amb fosses sèptiques a les llars. Ajuntament d'Olivella

Olivella implanta un sistema pioner de depuració individual amb fosses sèptiques a les llars. Ajuntament d'Olivella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament d’Olivella aplicarà un sistema de depuració individual autònoma a les llars a partir d’una fossa sèptica com a alternativa a la xarxa de sanejament municipal. L’objectiu és solucionar el problema urbanístic del municipi, que està format de diverses urbanitzacions de baixa densitat i amb dèficits urbanístics. Per posar-ho en marxa, s'ha aprovat el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

L’assessor en la redacció del POUM d'Olivella, Manuel Márquez, ha explicat que “la xarxa tradicional del clavegueram recull un únic punt d’abocament, en canvi, amb el sistema de depuració individual tindrem diferents punts. Són fosses sèptiques biològiques instal·lades en propietats privades on cadascú fa una descomposició de la seva matèria orgànica fecal, on en un temps, es generaran bacteris que menjaran el que hem abocat i a partir d’aquí sortirà líquid sense càrrega orgànica. Un cop està depurat, ho podrem llençar al terreny perquè ho absorbeixi”.

És el primer cop que la Generalitat de Catalunya regularitza la implantació generalitzada de la depuració individual autònoma en les propietats privades. Això suposarà la legalització o regularització de les fosses sèptiques actuals i hi haurà sectors del municipi on també caldrà ampliar la xarxa de clavegueram. Márquez ha dit que “executar la xarxa tradicional de clavegueram d’Olivella resulta inviable per raons tècniques, per un elevant cost econòmic i amb aquest sanejament també evitem contaminar el medi ambient. El que havíem entès sempre com un sistema públic de clavegueram ara ho hem d’entendre com un dipòsit individual i privat”.

L’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, ha manifestat que “a partir dels estudis que hem fet del nou sistema de depuració individual, s’ha comprovat que no tenen nivell de contaminació. Així que l’escenari actual és que tothom que pugui de manera adequada instal·li aquest model, ja que garantim la cura del medi ambient”.

Aquesta situació ha aturat l’activitat de la construcció a Olivella des del 2014. Un cop s’apliqui aquest nou sistema de depuració individual, a finals de 2021 o principis de 2022, l’Ajuntament tornarà a donar llicències d’obres en la major part del municipi, excepte a les urbanitzacions de La Plana Novella i Mas Milà, on s’està pendent de l’aprovació del projecte de reparcel·lació. “Amb el nou model podrem donar llicències d’obres després d’anys sense concedir-ne. A més, això reactivarà el municipi per poder millorar els serveis”, ha declarat Verdejo.

Una veïna que utilitza aquest sistema innovador, ha destacat que “és un sistema molt bàsic que ja fa anys que altres països ho estan implantant. Per respectar el medi ambient, hem de canviar les mentalitats alhora fer servir el clavegueram tradicional i depurar el que consumim de manera individual. A més, és molt més econòmic i saludable”.

L’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, ha afegit que “aquest nou model de depuració pel municipi representa creixement, tornar a donar vida a la construcció i al municipi i fomentar així la sostenibilitat i auto gestionar els habitatges”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local