Regeneració de platges

Costes finançarà al 100% el projecte per a la regeneració natural de les platges de Calafell

L’actuació costarà més de 300.000 euros i vol assegurar la sorra a llarg termini

Costes finançarà al 100% el projecte per a la regeneració natural de les platges de Calafell. Ajuntament de Calafell

Costes finançarà al 100% el projecte per a la regeneració natural de les platges de Calafell. Ajuntament de Calafell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Servei de Costes de l’Estat ha confirmat que finançarà al 100% el projecte per a la regeneració natural de les platges de Calafell, que costarà més de 300.000 euros. L’actuació es farà entre l’Estany i el límit amb Cunit i la intenció és començar els treballs dins d’aquest 2021.

Costes ja havia anunciat fa dos anys que es feia seu el projecte. Però la disponibilitat pressupostària primer, i la pandèmia després, ho havien ajornat. Ara, l’Ajuntament i el servei de Costes a Tarragona s’han reunit i de la trobada n’ha sortit la confirmació que ja hi ha els diners disponibles. Sortiran dels pressupostos per a la lluita contra el canvi climàtic.

Aquesta iniciativa servirà per a retenir sorra i compensar els efectes dels temporals, però també enriqueix la diversitat biològica, en flora i fauna, de la franja litoral, com s’ha vist amb la nidificació de corriols 30 anys després o la praderia vermella de la tardor. Consisteix a afavorir l’aparició de petites dunes, on s’acumuli sorra de forma natural. De fet, com ja passava abans, amb els madalers.

L’Ajuntament ja ha naturalitzat dos trams, a la platja de Segur de Calafell, a ponent del Port. La prova no ha pogut ser més exitosa i els efectes s’aprecien a simple vista. La platja ha crescut uns quatre metres d’ample i, a les zones acordonades hi ha un gruix de prop de mig metre de sorra nova.

El tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, explica que “els resultats han estat molt ràpids i indiquen que aquest és el camí”. Afegeix: “Els sistemes dunars estan sent més eficaços que les obres civils o els sistemes mecànics de transportar sorra d’un lloc a un altre”.

Marcos diu també: “Els sistemes dunars són una eina molt bona per lluitar contra l’erosió, els efectes dels temporals i del canvi climàtic. I a Calafell som pioners en fer un projecte d’aquestes característiques en unes platges completament urbanes”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local