Prevenció d'incendis

El Consorci Forestal critica que el 80% dels boscos catalans no es gestionen i això pot derivar en "focs catastròfics"

L'entitat reclama que la fusta cremada es retiri durant la tardor per facilitar la regeneració dels ecosistemes

Pla mitjà d'un bomber remullant una de les zones cremades a l'incendi de Ventalló aquest diumenge 25 de juliol de 2021. ACN

Pla mitjà d'un bomber remullant una de les zones cremades a l'incendi de Ventalló aquest diumenge 25 de juliol de 2021. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consorci Forestal critica que el 80% de la superfície de boscos que té Catalunya no es gestiona i que això pot derivar en "incendis catastròfics". "L'abandonament de la gestió forestal és el gran repte que s'ha d'abordar", subratlla l'entitat que aplega propietaris, agrupacions forestals i silvicultors del país. Arran dels incendis dels últims dies, el consorci lamenta que "l'acumulació de combustible" als boscos fa que les tasques d'extinció siguin "perilloses" i, fins i tot, a vegades les converteix en "impossibles". L'entitat celebra el pla plurianual de 60 MEUR per prevenir incendis que ha anunciat la Generalitat, però també reclama que la fusta cremada es retiri aquesta tardor mateix per afavorir la regeneració dels ecosistemes.

En un comunicat, el Consorci Forestal recorda que en les dues últimes setmanes "s'han succeït una sèrie d'incendis forestals importants" arreu de Catalunya, que han estat "especialment greus a la Conca de Barberà i l'Anoia, al parc natural del cap de Creus, als massís del Montgrí, a Martorell i a Castellví de Rosanes".

El consorci agraeix la tasca "intensa" que fan cossos d'emergència i voluntaris per atacar els focs. Però també recorda que, malauradament, el país té una assignatura pendent amb la gestió dels boscos. "El 80% de la superfície forestal de Catalunya està sense gestionar", alerta el consorci. "Aquests incendis es declaren en un estiu especialment sec i calorós, i la majoria han tingut lloc a zones poblades, cosa que posa de relleu la importància de la prevenció", hi afegeix.

Per això, el Consorci Forestal alerta que cal revertir aquesta situació d'abandonament dels boscos. "És el gran repte a l'hora de prevenir incendis catastròfics", subratlla.

"Per evitar que aquests episodis derivin en grans incendis, és fonamental recolzar la gestió forestal de propietaris particulars i pagesos, ja que els boscos acumulen excedents de fusta en un territori on el 80% de la superfície s'ha abandonat", lamenta l'entitat. I hi afegeix: "Una acumulació de combustible que converteix en perilloses les tasques d'extinció, i a vegades les fa impossibles".

Retirar la fusta cremada

El Consorci Forestal aplaudeix el pla plurianual de prevenció d'incendis que ha anunciat la consellera d'Acció Climàtica Teresa Jordà, i que té una dotació de 60 MEUR. "És una bona notícia per al sector", diu l'entitat.

El consorci, però, també demana al Govern que recolzi "quan més aviat millor" els propietaris que s'han vist afectats pels incendis, per permetre que la fusta cremada es retiri aquesta tardor mateix i així es faciliti la regeneració dels boscos arrasats pel foc. "Si no s'executen els treballs de seguida, la recuperació de la vegetació serà molt més lenta", subratlla el comunicat.

En aquesta línia, des del Consorci Forestal ja s'han posat en contacte amb el Departament per conèixer més a fons el nou pla d'ajuts per a la prevenció d'incendis que es vol dur a terme en els propers quatre anys. "És una iniciativa molt ben rebuda pel sector, però que cal treballar conjuntament", conclou l'entitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local