Litoral sostenible

Els municipis de la costa del Penedès estudiaran contractar una embarcació per recollir els plàstics del mar

La Taula per un Litoral Sostenible vol estendre el model de Sitges alhora que reclama fomentar la recuperació dunar

Detall de les cistelles de recollida de plàstics de l'embarcació de neteja del mar de Sitges. ACN

Detall de les cistelles de recollida de plàstics de l'embarcació de neteja del mar de Sitges. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Desplegar una embarcació per recollir els plàstics mar endins i fomentar la renaturalització de les platges a través de dunes. Són dues de les mesures que els 17 municipis de costa entre Sitges i Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant estudien de cara al proper estiu. Així ho han exposat aquest divendres els portaveus de la Taula per un Litoral Sostenible, Bàrbara Peris i Aron Marcos, que han recalcat "la necessitat d'actuar per evitar danys a l'ecosistema, els quals posen en risc l'economia". En el cas de la recollida de plàstics, la propera reunió de la Taula estudiarà el model de Sitges per estendre-ho a tot el litoral. Pel que fa al sistema dunar, Torredembarra, Roda de Berà, Creixell, Cunit i Calafell compartiran les seves experiències.

La Taula per un Litoral Sostenible es reunirà el proper 15 de desembre a Calafell, en una trobada que per primer cop comptarà amb representants del govern espanyol i de la Generalitat. Els ajuntaments han convidat membres del Ministeri per a la Transició Ecològica i del Departament de Territori per reclamar-los un compromís en la preservació de les platges. "Necessitem demostrar que som un front unitari, exposar fins on volem arribar i que ells ens mostrin el seu suport per accedir a ajudes econòmiques", ha apuntat Peris, regidora de Platges del Vendrell.

Durant la propera reunió, la previsió és aprofundir en l'estudi 'Un litoral al límit', fet per la Generalitat, a través del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible. A la trobada hi assistiran els seus autors, amb la intenció dels ajuntaments d'utilitzar aquesta anàlisi com a guia per definir les accions de protecció de les platges dels propers anys.

És en aquest dibuix de futur que la Taula per un Litoral Sostenible preveu estudiar la implantació de la recollida de plàstics al mar amb un vaixell especial, que Sitges ha fet els darrers estius. Si la proposta convenç, Peris no descarta que es pugui estudiar la contractació d'un sistema conjunt al llarg dels 110 quilòmetres de costa que hi ha des de Sitges fins a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. En paral·lel, els ajuntaments també estudiaran les experiències de diversos municipis per recuperar les dunes com a barrera natural vers els temporals de mar.

Al llarg de la trobada del proper 15 de desembre, previsiblement també es debatrà sobre què cal fer amb el port de l'antiga central tèrmica de Cubelles. En una atenció als mitjans aquest divendres des del límit entre el Vendrell i Calafell, Aron Marcos, regidor de Medi Ambient, ha recordat que hi ha disparitat d'opinions entre els quatre municipis directament afectats per aquesta infraestructura.

Mentre Vilanova, Cubelles i Calafell demanen un desmantellament total de forma progressiva, Cunit vol una demolició parcial. Marcos considera que la reunió, amb presència de membres dels executius espanyol i català, servirà per "debatre què és millor per a tothom" i ha recordat que les línies de l'informe 'Un Litoral al Límit' "són molt clares" si es vol evitar el retrocés de les platges.

Marcos ha recalcat que la Taula "no te un objectiu resolutiu" , però sí que ha dit que l'ens pot actuar com a altaveu unitari des del territori si la solució que acabi adoptant el Ministeri es considera perjudicial pel futur de les platges del gran Penedès.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local