CEPvi

Els experts reclamen accions de consciència social per recuperar el valor i la qualitat de l’aigua al Penedès

Clavegueres separatives i millores en el sistema de depuració són algunes de les propostes dels participants en la primera tertúlia del CEPvi per recuperar la biodiversitat d’antics espais humits

Els experts reclamen accions de consciència social per recuperar el valor i la qualitat de l’aigua al Penedès. CEPvi

Els experts reclamen accions de consciència social per recuperar el valor i la qualitat de l’aigua al Penedès. CEPvi

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

ls experts reclamen accions per millorar la consciència social sobre la necessitat de protegir l’aigua i recuperar-ne la qualitat en una zona de secà com el Penedès. L’objectiu és restituir la biodiversitat dels antics espais humits, mitjançat sistemes de depuració respectuosos i sostenibles més pròxims als nuclis de població, que garanteixin el pas d’aigües netes o la creació de petits aiguamolls que, amb les actuals estacions de bombament, han quedat secs i han provocat grans canvis en els ecosistemes locals.

Tanmateix també proposen sistemes de clavegueram separatius amb tractaments naturals que permetin millorar la qualitat de les aigües residuals i pluvials que es reintrodueixen al sistema hidrològic per afavorir el retorn d’algunes espècies d’aus desaparegudes amb els anys a causa de la mala qualitat de les aigües.

Humbert Salvadó, doctor del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, va ser taxatiu en la primera tertúlia del CEPvi (Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola), celebrada a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya: “d’aquí n’hauria de sortir una iniciativa per instal·lar clavegueres separatives”, proposta compartida amb Josep M. Calaf, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament dels Monjos. Calaf és partidari de corregir les errades del passat i “depurar bé les aigües no gaire lluny d’allà on les hem embrutat” i “ser més autosuficients” per evitar més canvis en l’ecosistema del nostre entorn natural.

Des d’un punt de vista més lligat a l’enoturisme, Ricard Pintado, biòleg, membre de l’equip d’enoturisme de Segura Viudas, i Víctor Cornejo, geògraf i consultor especialitzat en temes de patrimoni, turisme i paisatge, van coincidir a remarcar el canvi que ha produït la recuperació del Camí del Riu, amb la millora de la qualitat de l’aigua i espai de biodiversitat que se suma a l’oferta enoturística de cellers dels municipis de Mediona, Sant Quintí, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit, Sant Sadurní d’Anoia i Subirats. Tanmateix, els residus que baixen pel riu Bitlles i s’estanquen en diferents punts del camí continua sent un dels principals problemes a l’hora de tractar aquest espai com es mereix.

El patrimoni vinculat a l’aigua té força també a Santa Margarida i els Monjos, amb el Molí o el Pantà de Foix, així com les basses que s’han regenerat com a petits punts de biodiversitat. “Cal posar en valor l’aigua i la seva escassedat al Penedès”, van remarcar tots els assistents.

La segona tertúlia del cicle sobre el Patrimoni de l’Aigua serà el 8 de febrer. I finalment, a final de març, les conclusions d’aquests debats es recolliran al Congrés d’Art i Paisatge que se celebrarà el 31 de març i l’1 d’abril a Vilafranca del Penedès.

L’objectiu de les tertúlies intercongressuals del CEPvi és posar sobre la taula els problemes reals que es troben els professionals que treballen i incideixen en el paisatge i la indústria vitivinícola del Penedès i mantenir viu el debat sobre el paisatge i l’entorn vinculat al sector del vi, introduint nous continguts en la promoció turística. La tertúlia és oberta al públic i forma part del programa curricular de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local