Veus d'empresa

Agbar

L’educació ambiental, clau per cuidar el planeta

Vilanova i la Geltrú | 02-11-2022 09:56

L’educació ambiental, clau per cuidar el planeta. Agbar

L’educació ambiental, clau per cuidar el planeta. Agbar

Un petit prodigi passa cada dia a les nostres vides sense gairebé adonar-nos-en. En obrir l'aixeta a casa nostra, un raig d'aigua surt a la pressió adequada i amb totes les garanties sanitàries. L'aigua potable és bàsica a les nostres llars. Sabem com s'aconsegueix aquest petit miracle quotidià? En un moment on l’emergència climàtica es fa visible amb fenòmens més extrems i la sequera ens recorda que l’aigua és un recurs escàs, és important que els més petits siguin conscients del seu valor i com poden contribuir a cuidar el medi ambient amb petits gestos quotidians. I segur que també ajudaran les persones adultes en aquest compliment.

A Agbar, com a empresa que gestiona l’abastament d’aigua a diversos municipis de Catalunya, són conscients que presten un servei fonamental per al conjunt de la ciutadania. Fruit del seu compromís amb les persones i la societat, aposten per la preservació del medi ambient i per la difusió de programes educatius com a base de la seva participació activa en la comunitat en la qual presten serveis de manera responsable. L’educació ambiental és vital perquè les noves generacions es comprometin i contribueixin a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el full de ruta cap a la transformació ecològica.

AQUALOGIA és el programa escolar de l’aigua que apropa els cicles natural i urbà de l’aigua a l’alumnat d’educació primària. Amb un enfocament basat en la cura de l’entorn, la sostenibilitat dels recursos i l’actuació sobre el canvi climàtic, AQUALOGIA descobreix a l’alumnat el cicle integral de l’aigua, com aquesta arriba a les nostres llars i quins tractaments són necessaris per consumir-la i retornar-la al medi natural. En els darrers quatre cursos escolars, més de 9.600 alumnes han participat en una sessió d’aquest programa. AQUALOGIA vol conscienciar sobre la crisi climàtica i promoure l'actuació col·lectiva per fer-hi front; facilitar la participació i la interacció dels escolars mitjançant l'ús de noves tecnologies; i posar a disposició de la comunitat educativa una eina didàctica adaptada al currículum de cada cicle educatiu.

A més d’aquest programa, Agbar també facilita recursos pedagògics interactius a www.agbaramblesescoles.cat, on es tracta l’escassetat de l’aigua, el seu cicle natural i urbà, explica com es forma la pluja i mostra una calculadora per saber quanta aigua es gasta cada dia amb diferents accions. Així mateix, planteja jocs, experiments i qüestionaris per aprendre els continguts de forma més dinàmica.

Operació Aigua

L’exposició Operació Aigua és un dels projectes d’educació ambiental que ha portat la companyia pel territori català. Milers d’alumnes han visitat aquesta exposició on es parla de la disponibilitat present i futura de l’aigua, i dels usos i abusos que fem d’aquest recurs.

• L’exposició Operació Aigua, el programa educatiu Aqualogia, recursos pedagògics i tallers, entre altres, són accions que promou Agbar per a la conscienciació ambiental.

L’exposició es va inaugurar a Granollers i ha passat per una cinquantena de municipis com Manlleu, Taradell, Mollet i Sant Celoni, entre d’altres. Aquesta iniciativa està dirigida al públic en general, però especialment es conviden les escoles a participar en sessions divulgatives conduïdes per personal d’Agbar. L’èxit d’aquesta experiència és la bona acollida que té en tots els municipis i l’aprenentatge de l’alumnat.

Accions mediambientals

Agbar duu a terme diferents campanyes mediambientals. Una d’aquestes és la conscienciació per evitar que la ciutadania llenci residus al vàter, especialment les tovalloletes humides, ja que provoquen danys a la xarxa de sanejament i al medi ambient.

Agbar alerta d’aquest problema de greus conseqüències mediambientals. Cada persona consumeix més de 15 kg de tovalloletes l’any. Tot i que moltes són biodegradables i alguns fabricants indiquen que es poden llençar pel vàter, no s’ha de fer perquè no es desintegren i generen un “monstre” que acaba obstruint la xarxa, provoca avaries, afecta les depuradores i malmet el medi ambient. La conscienciació i acció ciutadana és clau per evitar-ho.

És en aquest sentit que s’estan instal·lant en diferents municipis xarxes de retenció de residus sòlids als col·lectors d’aigües residuals per recollir els sòlids que transporten les aigües pluvials i les aigües residuals diluïdes que no poden ser tractades a la depuradora en episodis de fortes pluges. Les malles eviten que les bosses de plàstic, tovalloletes i altres residus arrossegats pels aiguats acabin al riu o al mar. Cada malla pot arribar a retenir fins a 500 kg de sòlids a cada episodi de pluges intenses. 

Així mateix, Agbar també col·labora amb ajuntaments i entitats per promoure accions de neteja de rius i lleres, activitats emmarcades en la campanya europea Let’s Clean Up Europe.

L’educació ambiental i la implicació ciutadana és l’eina imprescindible per garantir el futur del planeta. Davant l’escassetat dels recursos naturals, l’avenç imparable de l’emergència climàtica, i les seves evidents conseqüències sobre el medi i la població, la consciència ambiental és fonamental per actuar amb responsabilitat. I, des d’Agbar, promouen aquestes accions de sensibilització per conscienciar que els i les joves tenen un paper indefugible en la transformació ecològica.


Màrqueting de continguts

L'empresa del segle XXI es basa en les persones i les seves històries, inspiradores, compartibles i convicents.

Demana'ns el dossier "Veus d'empresa: màrqueting de continguts", t'explicarem totes les avantatges de donar a conèixer la teva empresa en aquest espai.

Contacta amb nosaltres

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!