Veus d'empresa

Veus d'empresa

El Museu del Ferrocarril, 25 anys fent xarxa i transmetent la passió pels trens

Vilanova i la Geltrú | 17-05-2015 07:01

Vinyet Duran. El Museu del Ferrocarril, 25 anys fent xarxa i transmetent la passió pels trens

Vinyet Duran. El Museu del Ferrocarril, 25 anys fent xarxa i transmetent la passió pels trens

El Museu del Ferrocarril està de celebració, enguany compleix 25 anys de trajectòria. Des de la seva inauguració l'any 1990 fins avui dia el Museu s'ha fet gran, ha ampliat el seu fons documental i ha crescut el seu atractiu gràcies a les rehabilitacions que s'han fet de les locomotores. Tot plegat ha contribuït a què el coneixement de la història del món ferroviari català es converteixi en molt més que en un aprenentatge: és una experiència que es pot viure i palpar pujant en vagons de fusta o veient funcionar màquines de vapor. Ara amb motiu del 25è aniversari s'han preparat una sèrie d'activitats per gaudir encara més d'una de les col·leccions més significatives del patrimoni industrial català.

Un projecte per cada mes de l'any

La casa dels trens de Vilanova i la Geltrú és una força motriu que no para de créixer. En aquest sentit, l'objectiu de la celebració dels 25 anys és fomentar per cada mes de l'any diferents actes i projectes. Al mes de gener es va fer una campanya per felicitar el Museu a través de les xarxes socials. També s'ha instal·lat una xarxa de wifi en obert i s'han dut a terme negociacions amb l'Ajuntament de Mataró perquè les escoles del municipi visitin l'equipament. "Volem que els alumnes d'aquesta ciutat passin pel Museu a conèixer la seva història, ja que el primer ferrocarril, el Barcelona-Mataró, hi té una presència important", explica la directora del centre, Pilar Garcia.

De cara al bon temps també està previst que es duguin a terme actuacions musicals a la rotonda del Museu, un espai que segons Garcia és un dels més significatius i bonics de veure: "Quan surts de l'edifici de servei i vas cap a la rotonda, aquesta imatge tan potent de les 28 locomotores a punt de sortir és el que més crida l'atenció". Precisament aquest espai és el que s'ha escollit per posar-hi un photocall. Un racó des del qual els visitants es poden fer fotos amb la col·lecció de locomotores de fons i compartir-les a les xarxes socials.

Crear xarxa i donar visibilitat

Amb la celebració dels 25 anys, diferents persones tenen l'oportunitat d'establir un vincle més proper amb el Museu i de col·laborar-hi de diverses formes. Tal com explica Pilar Garcia: "El ferrocarril fa xarxa, és un vehicle que afavoreix el diàleg i la comunicació entre les persones i nosaltres el que volem és fer comunitat". I és que els 25 sempre se celebren molt, en aquest cas, l'objectiu del Museu és que moltes persones puguin gaudir d'aquest equipament. Algunes maneres d'aconseguir-ho són les iniciatives que s'han explicat anteriorment però hi ha moltes d'altres perquè tal com diu Garcia "s'estableixin complicitats amb organitzacions i amb la ciutadania en general".

Un d'aquests exemples és l'Associació de Socis i Col·laboradors del Museu del Ferrocarril, una entitat en la qual les persones col·laboren de manera activa amb el museu, restauren vehicles, acompanyen les persones a conèixer el recinte, es dediquen a la difusió i també a la documentació. De fet, una de les fites més importants d'aquesta associació ha estat la rehabilitació d'un Harlan, un cotxe que va venir d'Amèrica a la línia Barcelona-Vilanova i que és dels pocs que es conserven a Europa. Al desembre d'aquest any de fet, es té previst fer la presentació d'aquest vehicle que ha trigat sis anys a ser restaurat.

Per molts anys més

Passió i estima. Aquests són alguns dels ingredients que li han permès al Museu del Ferrocarril arribar al moment en què es troba ara. Un moment en què tal com indiquen les estadístiques de l'any anterior el nombre de visitants creix, la gent surt satisfeta de la seva visita i fins i tot repeteix. Arribar fins aquí però no ha estat fàcil, ha calgut la col·laboració, l'esforç i la il·lusió de moltes persones i institucions que han cregut en aquest projecte. Un exemple és la campanya de micromecenatge que es va dur a terme l'any 2013 per recuperar la rèplica de la locomotora Mataró, una fita que es va aconseguir amb èxit.

Fent un balanç d'aquests 25 anys, Pilar Garcia, la directora del Museu del Ferrocarril, afirma que ha estat un camí dificilíssim, apassionant i molt engrescador. "Hem vist al final d'aquesta trajectòria com molts dels projectes que havíem somiat pel Museu al final s'han anat fent, i de com tot plegat comença a tenir una projecció que va molt més enllà del món local inclús de Catalunya". A aquest centre del món ferroviari català li queda un llarg recorregut per fer i per créixer. Quasi 14.000 metres quadrats donen per molt, sobretot per habilitar diferents espais des dels quals reviure la història.Màrqueting de continguts

L'empresa del segle XXI es basa en les persones i les seves històries, inspiradores, compartibles i convicents.

Demana'ns el dossier "Veus d'empresa: màrqueting de continguts", t'explicarem totes les avantatges de donar a conèixer la teva empresa en aquest espai.

Contacta amb nosaltres

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!