Veus d'empresa

(llei 6/2017)

La reforma de la llei de l'autònom: el que va poder ser i finalment no va ser

Vilanova i la Geltrú | 13-11-2017 11:19

Grup de Gestió Fiscal. EIX

Grup de Gestió Fiscal. EIX

La reforma que ha generat tanta expectació i que afecta a més de 3 milions d'autònoms en tot l'estat s'esperava que fos tota una revolució, però finalment -a la meva humil opinió- ha estat excessivament conservadora i descafeïnada. I dic tot això, perquè l'expectatives prèvies  van ser molt importants i els resultats com a continuació explicaré han estat decebedors.

En la part fiscal les modificacions que afecten a despeses de subministrament domèstics, si llegim la lletra petita resulten una aplicació simbòlica que no soluciona la realitat tributària de molts professionals/petits empresaris que treballen en el propi  habitatge familiar, sent els imports efectius de despesa fiscal totalment ridículs. Esmentar també, respecte les despeses de manutenció que la xifra diària i a l'estranger  queden excessivament minses al meu semblar, i que aquests  “s’hagin de justificar en el desenvolupament de l'activitat “ tornarà a generar novament un increment de conflictivitat en la interpretació de l'Administració.

Respecte a les mesures de caràcter laboral crec que l'ampliació de la tarifa plana (24 mesos)  i el despengi d'accés a dos anys, així com la modificació referent a la segona oportunitat en el període de 3 anys ho considerem una positiva modificació. A continuació efectuarem un resum de les mesures més destacables:

* Sistema de cotització en el RETA que entraran en vigor al gener de 2018

1) Pagament per dies reals d'alta: en lloc de pagar la quota d'autònoms per mesos complets com fins ara.
2) Quatre terminis per als canvis de cotització A partir de l'1 de gener del següent any per a les sol·licituds realitzades entre 1 d'octubre i 31 de desembre.

* Recàrrecs per retards en el pagament de la quota d'autònoms

Les penalitzacions per retards en el pagament de la quota a les Seguretat, es redueixen a un recàrrec del 10%  (anteriorment un 20%).

* Devolucions per excés de cotització en pluriactivitat

La reforma contempla la devolució en situació de pluriactivitat (Reg. General) sense necessitat de sol·licitud expressa per part de l'interessat.

*Canvis en la cotització de l'autònom societari

Era una de les principals reivindicacions de les associacions d'autònoms, ara la regulació passa a estar determinada per la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat com en el cas de la cotització de l'autònom.

*Mesures per afavorir la contractació

Bonificacions a la contractació de familiars: Els autònoms que contractin indefinidament a familiars (cònjuge, pares, fills, germans etc.) podran beneficiar-se d'una bonificació del 100% de la quota empresarial per contingències comunes durant 12 mesos. La principal novetat és que es pot contractar als familiars com a treballadors assalariats en el Règim General encara quan convisquin en la llar familiar de l'autònom que contracta.

*Cobrament de la pensió completa del jubilat autònom

Si ets treballador per compte propi en edat de jubilació i tens personal contractat en el teu negoci podràs compaginar la teva activitat i rebre el 100% (abans 50%) de la pensió.

*Prevenció de Riscos laborals i salut laboral de l'autònom

Reconeixement d'accidents in itinere: fins ara La Seguretat Social no contemplava l'accident de treball ‘in itinere’, és a dir l'ocorregut en l'anada o tornada del treball.

* Mesures per afavorir la conciliació familiar

A més de la tarifa plana per a mares autònomes que reprenguin la seva activitat després d'haver cessat en la seva activitat a causa de la maternitat, la Llei recull altres dues importants mesures per afavorir la conciliació de les treballadores autònomes:

- Bonificació del 100% de la quota durant la baixa per maternitat o paternitat: els autònoms que es trobin en descans per maternitat, paternitat, adopció o riscos durant l'embaràs comptaran amb una bonificació total de la quota d'autònoms (fins ara havien de seguir pagant la seva quota d'autònoms).
- Bonificació del 100% de la quota durant un any per a la cura de menors o persones depenents: en aquest cas la bonificació si que està supeditada a la contractació d'un treballador. Es podrà sol·licitar en cas de tenir a càrrec menors de dotze anys o familiars en situació de dependència.

Finalment, i per finalitzar podem afirmar que trobem totes aquestes mesures totalment encertades, però crec que s'hauria d'haver avançat més àmpliament en la seva reforma i desenvolupament; Com seria la cotització dels professionals “a temps parcial” o treballs esporàdics en la qual situa en la excepcionalitat a un gran nombre de contribuents que erròniament creuen que si facturen un import inferior al SMI no són susceptibles de pagar autònoms, i sobretot, altres mesures en l'àmbit fiscal que deixessin meridianament clar ( per evitar la conflictivitat amb l’AEAT)  l'aplicació de la despesa de moltes activitats, que en la pràctica,  fa molt difícil la seva justificació.

Grup de Gestió Fiscal


Màrqueting de continguts

L'empresa del segle XXI es basa en les persones i les seves històries, inspiradores, compartibles i convicents.

Demana'ns el dossier "Veus d'empresa: màrqueting de continguts", t'explicarem totes les avantatges de donar a conèixer la teva empresa en aquest espai.

Contacta amb nosaltres

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!