Veus d'empresa

VEUS D'EMPRESA

La transformació 4.0: el principi d'una nova era econòmica

Vilanova i la Geltrú | 06-12-2017 20:13

La transformació 4.0: el principi d'una nova era econòmica. GGF

La transformació 4.0: el principi d'una nova era econòmica. GGF

Ja fa un parell d'anys vaig estar en la presentació d'una conferència dirigida per Marc Vidal, un gurú gestor de fons d'inversió d'Startups que treballa a Dublín. Aquell mateix dia em vaig adonar que tant el meu negoci com la resta d'activitats industrials/comercials anaven a canviar enormement en la propera dècada, i que es preveu que un 40% d'empreses (comerços) que no puguin adaptar-se acabaran irremeiablement desapareixent. Llegint més sobre el tema, em vaig adonar que estàvem enmig d'una nova intersecció en l'Economia mundial, consistent en una  nova manera d'organitzar els mitjans de producció, l'objectiu que pretén aconseguir és l'engegada d'un gran nombre de «fàbriques intel·ligents» («smart  factories») capaces d'una major adaptabilitat a les necessitats i als processos de producció, així com una assignació més eficient dels recursos.

Aquesta nova revolució ens afectarà a la nostra vida quotidiana, també al món de l'empresa. El proper salt tecnològic s'espera que sigui exponencial, i per tant l'adaptació de les empreses farà que el canvi digital 4.0 sigui un tema prioritari per poder sobreviure, estarem davant d'un Darwinisme tecnològic. L'hiperconnectivitat de "tot" i l'anàlisi de l'entorn del consumidor crearan nous hàbits de serveis i noves activitats. Per contra, el treball amb poc valor afegit serà substituït per robòtica.

Per posar un exemple: a la nostra activitat de comptabilitat, desapareixerà la professió del comptable, aquest se substituirà per factures digitals estàndards a través de programes CRM que utilitzen el Busines inteligence (anàlisi del Big Data) per contrastar l'evolució de la companyia i la presa de decisions, així mateix les  factures, com els moviments bancaris, es processaran automàticament per sistemes OCR (d'Escaneig automàtic) que ja proposaran assentaments automàtics. Això avui dia, ja és una realitat.

Els diners físics, naturalment, desapareixeran pels costos de fabricació i per la voluntat dels governs de controlar els fluxos econòmics i tributaris, on la utilització de les criptomonedes serà el quotidià. Possiblement també ens dirigim a una societat on la teoria de l'Economia col·laborativa versus la competitiva, deixi pas a una nova visió comercial i ètica de les empreses,  siguem més conscients que els nostres recursos són limitats. D'altra banda, el canal de vendes comercial haurà d'especialitzar-se localment, i els locals comercials que veiem avui dia als carrers seran merament expositors i provadors, on a través de processos de comandes virtuals tindràs accés al producte a casa teva a través d'un Dron o d'un servei de transport  autònom. Serà per tant molt important en aquest futur l'especialització del producte o del servei. 

Els cotxes, sento afirmar-ho, ja no es vendran, i la conducció autònoma generarà una flota de taxis virtuals que es sol·licitaran via geolocalització pagant únicament per aquest servei. La banca es convertirà “totalment” en virtual, i només la decisió “de risc“ i del “control financer” es mantindrà sota supervisió humana, per tant les oficines que es veuran al futur seran molt semblants a les que hem vist últimament a Caixabank.

Per tant, els canals de venda canviaran (i caldrà controlar els monopolis de distribució digitals, en mans de les principals cinc tecnològiques del món), els magatzems intel·ligents i la logística serà un nou gran repte de les properes dècades (aconsello que vegin el  vídeo del magatzem d'AMAZON, penjat al canal youtube ).

Per últim, i per finalitzar, recordo que un dia prenent un cafè amb un bon amic quan li explicava tota aquesta situació, ell em va afirmar aterrat després d'escoltar-me: “Això serà un desastre,  acomiadaran a un munt de gent....” , la meva resposta després de reflexionar un instant va ser: “estic segur que aquesta mateixa pregunta ja la van fer al segle XIX quan van substituir les màquines de vapor per elèctriques en una fàbrica, i avui veritat que estem aquí?...”  Possiblement es destruiran treballs de poc valor afegit per la robòtica i pels processos automàtics, però també estem davant d'una oportunitat: la creació de tot un nou món (d'activitats i/o treball) que deurà finalment adaptar-se, desenvolupar-se i reinvertar-se.

En la teva empresa o comerç ja esteu preparats per al canvi?

Màrqueting de continguts

L'empresa del segle XXI es basa en les persones i les seves històries, inspiradores, compartibles i convicents.

Demana'ns el dossier "Veus d'empresa: màrqueting de continguts", t'explicarem totes les avantatges de donar a conèixer la teva empresa en aquest espai.

Contacta amb nosaltres

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!