Veus d'empresa

Veus d'empresa

Ortòptica: la teràpia visual per entrenar l'ull i millorar els problemes de molts escolars

Vilanova i la Geltrú | 10-01-2019 17:06

L'oftalmòloga pediàtrica Sílvia Gamboa, de la clínica CEMO a Vilanova i la Geltrú.. Eix Diari

L'oftalmòloga pediàtrica Sílvia Gamboa, de la clínica CEMO a Vilanova i la Geltrú.. Eix Diari

L'ortòptica o  teràpia visual és l'encarregada de la rehabilitació de patologies com alguns tipus d'estrabisme, l'ull mandrós. És especialment complicada en la primera infància, ja que s'interpreta sovint com un dèficit d'atenció i es tradueix en un baix rendiment escolar. Però la teràpia visual permet entrenar l'ull amb una sèrie d'exercicis que ajuden que els dos ulls treballin de forma coordinada i donin una informació de qualitat al cervell.

Una de les grans expertes en el territori en aquest tipus de teràpies és la doctora Sílvia Gamboa Saavedra, oftalmòloga pediàtrica amb consulta a la clínica CEMO de Vilanova i la Geltrú: “la teràpia visual dona una responta a aquells infants que senten trastorns oculars, que no acaben d'arrencar a l'escola, o que els hi costa llegir. El primer que s'ha de fer és avaluar oftalmològicament el nen per veure que no pateix cap patologia de la retina ni del cristal·lí. Si estem davant d'un ull sa i si hem descartat l'hipermetropia i altres ametropies, podem abordar la teràpia visual per millorar molts trastorns de l'aprenentatge”. Gamboa compara el procés visual amb una cadena de muntatge d'una fàbrica: “els ulls són els informadors i el cervell ha de donar l'ordre per executar qualsevol acció en funció d'aquella informació. Si en aquest procés es perd fluidesa per descoordinació entre els ulls, la cadena no funciona”, però la teràpia pot reconduir aquesta situació.
La major part dels pacients que fan teràpia visual a la clínica CEMO són infants i són els mestres a les escoles els primers en donar la veu d'alerta a les famílies: “si partim de la base d'uns ulls sans, però el nen o la nena no acaba d'arrencar en l'escriptura, si no té fluidesa en la lectura, si no comprèn el que ha llegit, si llegueix seguint la línia amb el dit perquè es perd... La teràpia visual és la resposta per reorganitzar aquest procés, sempre amb un control oftalmològic previ perquè hem de buscar la salut i la qualitat visual”, puntualitza la doctora Gamboa.

L'ortòptica és un entrenament de la vista, una mena de gimnàs per als ulls: “es tracta de fer exercicis per coordinar els dos ulls i que el cervell no es perdi i no hagi d'estar tot el temps reconstruint una informació diferent de cada ull. La teràpia sempre va dirigida a millorar la fluidesa i que els dos ulls treballin de forma conjunta”. Es tracta d'una condició bàsica per conduir o per a la pràctica de l'esport. De fet, ja hi ha equips de futbol de primera línia que han introduït la teràpia visual en les seves rutines d'entrenament per millora els reflexes i el temps de resposta dels jugadors: “fins a aquest punt és important la binocularitat i això és el que es pot entrenar”, remarca Sílvia Gamboa.

Però la teràpia visual no està indicada només a la primera infància, sinó també a l'adolescència i a l'edat adulta, ja que actualment el jovent viu en una sobreexposició a les pantalles: “passem de l'ordinador a la tauleta, d'aquí al mòbil, a la televisió, els vídeojocs,... Entre l'àmbit escolar i el lleure passem moltes hores davant d'una pantalla i quan està tan contracturat el sistema visual, es poden fer exercicis. Es pot fer una gimnàsia per entrenar l'ull i evitar o millorar contractures”, apunta la doctora Gamboa.

Màrqueting de continguts

L'empresa del segle XXI es basa en les persones i les seves històries, inspiradores, compartibles i convicents.

Demana'ns el dossier "Veus d'empresa: màrqueting de continguts", t'explicarem totes les avantatges de donar a conèixer la teva empresa en aquest espai.

Contacta amb nosaltres

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!