Veus d'empresa

Veus d'empresa

El programa BiObserva, un projecte innovador de voluntariat mediambiental corporatiu a la depuradora de Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú | 14-05-2019 07:06

El programa BiObserva, un projecte innovador de voluntariat mediambiental corporatiu a la depuradora de Vilanova i la Geltrú. Sorea

El programa BiObserva, un projecte innovador de voluntariat mediambiental corporatiu a la depuradora de Vilanova i la Geltrú. Sorea

Els treballadors de la depuradora de Vilanova i la Geltrú participen des del maig de 2018 en un projecte pioner i innovador que vol portar la ciència ciutadana al món empresarial. Es tracta de BiObserva, un programa de voluntariat corporatiu mediambiental de SOREA, que pretén implicar i motivar l’equip humà dels seus centres de treball, entre els què es troba aquesta depuradora, perquè realitzin observacions de les aus presents. Les observacions reportades serveixen a l’empresa per avaluar el grau de biodiversitat de les seves instal·lacions i al món científic per a realitzar estudis.

Els professionals de la depuradora que s’han ofert voluntaris per participar en aquesta iniciativa mediambiental, duta a terme conjuntament amb l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), reporten les observacions d’aus fetes en aquestes instal·lacions a través de diferents canals: via web o en una aplicació de mòbil. La web on es recullen les dades és pública i permet fer consultes personalitzades. A més, les dades recollides per BiObserva s’utilitzen com a bioindicadors interns i s’integren en les bases de dades d’observació d’ocells de l’ICO i de SEO Bird Life.

El programa BiObserva va ser recentment premiat per la Federació d’Empresaris del Gran Penedès (FEGP) en l’àmbit de la Sostenibilitat. L’actual conseller delegat de SOREA, Emili Giralt, va recollir el premi durant el sopar ‘La Nit de l’Empresa’ que la FEGP va organitzar el passat 26 d’abril a Sant Sadurní d’Anoia.

“Les observacions ornitològiques que es fan a les depuradores serveixen a la companyia per gestionar la biodiversitat d’aquestes instal·lacions i de l’entorn”, explica Raquel Pallach, directora de Desenvolupament Sostenible de la companyia. “A més, també tenen un ús públic per fer estudis científics, com per exemple sobre el canvi climàtic”, afegeix. La formació dels voluntaris la duu a terme l’ICO i dos cops l’any, a l’hivern i a la primavera, es realitza un cens d’aus que s’aprofita per realitzar activitats complementàries (anellaments, instal·lació de caixes niu, etc.)  amb els voluntaris en què hi participen entitats naturalistes del territori.

El programa BiObserva permet contribuir al coneixement de l’entorn natural local i als estudis d’àmbit més global. També fomenta la motivació dels treballadors i promou les relacions entre els companys i la sensibilització per la conservació del medi natural. Per a l’empresa els beneficis també són clars: permet disposar de bioindicadors per avaluar la qualitat ambiental de l’entorn de les instal·lacions, com a pas previ per a la implantació de plans d’acció de biodiversitat i a l’establiment de col·laboracions i diàleg amb entitats naturalistes.

Tots depenem de la natura i de la biodiversitat per poder dur a terme una vida sana i saludable. L’aire que respirem, allò que mengem o l’aigua que bevem depèn dels ecosistemes i la diversitat biològica. Si tenim uns ecosistemes sans aleshores podrem gaudir d’una aigua de qualitat. És per això que la conservació de la biodiversitat ja forma part de la gestió d’empreses com SOREA.Màrqueting de continguts

L'empresa del segle XXI es basa en les persones i les seves històries, inspiradores, compartibles i convicents.

Demana'ns el dossier "Veus d'empresa: màrqueting de continguts", t'explicarem totes les avantatges de donar a conèixer la teva empresa en aquest espai.

Contacta amb nosaltres