Veus d'empresa

Veus d'empresa

Consells pràctics per cuidar la pell atòpica

Vilanova i la Geltrú | 19-12-2019 12:28

Consells pràctics per cuidar la pell atòpica. CEMO

Consells pràctics per cuidar la pell atòpica. CEMO

La dermatitis atòpica és una malaltia inflamatòria de la pell, caracteritzada per una pell irritada, seca, rugosa i amb taques vermelles que causen molta picor.

Es presenta en persones amb una predisposició genètica i, sovint, amb antecedents familiars o personals d'asma, rinoconjuntivitis o al·lèrgies alimentàries. Aquestes alteracions genètiques produeixen una alteració de la barrera cutània. Quan la pell perd la seva funció barrera, les agressions externes i els al·lèrgens (àcars, pèl d'animals, pol·len etc.) penetren més fàcilment i provoquen inflamació i irritació.

La dermatitis atòpica és una alteració crònica que evoluciona amb brots d’eczemes, que provoquen un impacte important en la qualitat de vida i en casos greus és causa d'insomni per la picor.

La majoria dels casos apareixen en nens i tendeixen a anar disminuint els seus brots amb l'edat, però pot continuar fins a la vida adulta. En funció de l'edat, la dermatitis atòpica pot variar d’aspecte: en lactants, els èczemes solen aparèixer a la cara, coll, braços i cames. En nens, solen localitzar-se en les flexures (plecs de colze i genolls). A causa de la picor i rascat continu, les àrees afectes poden veure's més fosques, amb aspecte de pell engruixida.

A continuació es detallen senzilles pautes que faciliten la reducció de la picor i el rascat, ajudant a prevenir i disminuir la freqüència dels brots de dermatitis atòpica:

Hidratació

Una bona hidratació és fonamental per a prevenir els brots de dermatitis atòpica. Aplica't diàriament una crema hidratant específica per a pells atòpiques i lliure de perfums, per a restaurar la barrera cutània i millorar la flexibilitat i suavitat de la pell. Durant un brot agut, aplica't el tractament que t'hagi prescrit el dermatòleg en les àrees amb èczema i la crema hidratant sobre la resta de la pell.

Bany/ Dutxa

Evita banyar-te o dutxar-te amb aigua molt calenta, ja que les altes temperatures de l'aigua poden irritar la pell . Es recomana una dutxa o bany curts (5-10 minuts). Usa sabons suaus sense detergent (syndet). Per assecar-te, usa tovalloles o barnussos de cotó. És millor assecar simplement per contacte, això és, sense fregar la pell per a no irritar-la. Amb la pell lleument humida, aplica una crema hidratant a tot el cos, a diari. Són preferibles aquelles cremes sense perfums ni certs conservants.

Roba

Utilitza roba de cotó ja que facilita la transpiració i procura no usar suavitzant. Evita la llana i les fibres sintètiques, que poden irritar la pell. És important retirar les etiquetes o superfícies rugoses que puguin estar en contacte amb la pell i irritar-la per fricció

Llar

És important evitar els al·lèrgens que puguin induir una reacció inflamatòria aguda: àcars de la pols, pol·len, pèls i plomes d'animals i l'exposició a irritants com el tabac o contaminació. Es recomana evitar les catifes, les moquetes, peluixos i edredons de plomes. Per a fer les tasques domèstiques, utilitza guants de goma a sobre d'uns de cotó per a evitar el contacte amb irritants dels productes de neteja; Per a millorar les condicions d'humitat a casa, és recomanable utilitzar un humidificador durant els mesos freds i secs.

Dieta

S’aconsella una dieta equilibrada sense restriccions. Únicament està indicada una dieta d'exclusió quan s'hagi demostrat una al·lèrgia (per la història clínica i per proves d'al·lèrgia) a algun aliment concret.

Esport

Evita temperatures extremes: el fred i la sudoració empitjoren l'èczema, i per tant augmenta el rascat i el risc d'infecció.

Platja/ Piscina

Pots banyar-te al mar i a la piscina, sempre que no et trobis en un brot agut i que el bany sigui curt, aclarint bé la pell amb aigua corrent i aplicant-te la hidratació i la protecció solar necessàries. No oblidis aplicar-te el fotoprotector 30 minuts abans d'exposar-te al sol, i renova la seva aplicació cada dues hores. Usa un fotoprotector específic per a pells atòpiques o sensibles.

Tractament Farmacològic dels brots

Els corticoides tòpics són els fàrmacs més utilitzats en el tractament dels brots. S'utilitzen per a disminuir la inflamació de la pell i reduïr la picor i el rascat. Hi ha una gran varietat de corticoides tòpics, tant en la seva potència com en la seva presentació (loció, crema, pomada, ungüent...). L'utilització d'un o altre depèn de la zona afectada i l'estat de la pell.

Els inhibidors de la calcineurina tòpics (tacrolimus i pimecrolimus) són fàrmacs immunomoduladors que han demostrat eficàcia i seguretat tant per al tractament dels brots com per prevenir la seva aparició, com a tractament de manteniment preventiu. Es recomana portar sempre les ungles curtes i netes per evitar lesions per rascat que es puguin infectar. En casos de sobreinfecció de la pell pot ser necessari el tractament amb associacions de corticoides i antibiòtics tòpics. Els corticoides i els immunomoduladors sistèmics són medicaments d'ús excepcional, en casos greus o que no milloren amb el tractament tòpic.

En cas de brot, es recomana acudir al dermatòleg que evaluarà cada cas i pautarà una tractament individualitzat.Màrqueting de continguts

L'empresa del segle XXI es basa en les persones i les seves històries, inspiradores, compartibles i convicents.

Demana'ns el dossier "Veus d'empresa: màrqueting de continguts", t'explicarem totes les avantatges de donar a conèixer la teva empresa en aquest espai.

Contacta amb nosaltres