Veus d'empresa

Nou projecte empresarial

Preguntes i respostes: el projecte de recuperació de l'Autòdrom Terramar al detall

Sant Pere de Ribes | 15-06-2020 09:11

PROJECTE DE RECUPERACIÓ DE L'AUTÒDROM TERRAMAR AL DETALL. Autòdrom Terramar

PROJECTE DE RECUPERACIÓ DE L'AUTÒDROM TERRAMAR AL DETALL. Autòdrom Terramar

Per tal de donar a conèixer amb tot detall el projecte de recuperació de l'Autòdrom Terramar, s’ha elaborat un extens document de preguntes i respostes al qual es pot accedir a través del seu web. A continuació, us oferim un extracte per tenir tota la informació en un cop d’ull.

El per què?

“La nostra missió a l'Autòdrom és crear un espai de trobada entre persones, de diferents procedències i històries, al voltant del món eqüestre i automobilístic. Amb l'Autòdrom com a icona d'un lloc únic a preservar, embellit per la naturalesa i obert al món i a la comunitat que l'acull”.

En què es transformarà l’Autòdrom de Terramar?

En un espai obert al públic i rehabilitat després de 100 anys de la seva inauguració, que acollirà esdeveniments eqüestres en els mesos d’hivern d’accés obert i gratuït, i altres de l’àmbit del motor per retre homenatge al pes històric d’aquest lloc en l’automobilisme. Amb el compromís de preservar el patrimoni històric de l’Autòdrom, així com el seu entorn natural. No se celebraran curses ni grans concerts.

Aquí podeu veure un vídeo resum:
https://www.youtube.com/watch?v=kaYUPxH9H5s&feature=youtu.be

Què preveu el projecte?

La rehabilitació, recuperació i protecció del patrimoni arquitectònic i industrial; l’adaptació de l’espai per acollir esdeveniments eqüestres i la creació de serveis complementaris per a les activitats (les quadres, per exemple). Hi haurà serveis de restauració i una zona hotelera que es limita a 150 places hotel, distribuïdes en petites viles i edificis perfectament integrats en el projecte paisatgístic.

Quines són les dimensions de l’espai?

El conjunt de l’Autòdrom i les zones adjuntes tenen una superfície de 65 hectàrees. Només 5,3 (el 8% del total) són edificables i en aquests s’inclouen els edificis històrics ja existents i que es rehabilitaran. S’ha renunciat a un 40% del sostre edificable perquè precisament el que es vol és mantenir un espai obert i natural. 14,4 hectàrees són de zona verda i la resta l’ocupen l’àrea eqüestre, la pista, la graderia, les zones comunes, els accessos i un espai cedit a l’Ajuntament.

Es preserva la zona natural?

Sí. Cap zona natural es destrueix. Ni els boscos, ni la riera. En canvi, es replanta vegetació de ribera a tota la zona que limita amb la riera, i a l’àrea de darrera de la corba sud, que actualment és un camp abandonat. També es plantaran 700 arbres de 30 espècies autòctones. La superfície agrícola que es perd en aquesta zona es compensa amb la plantació d’un 50% més de terreny agrícola en una localització pròxima i amb una hectàrea d’hort ecològic a la zona nord de l’Autòdrom. Altres iniciatives ambientals programades són la introducció de ruscos, caixes niu, refugis per a llangardaixos i hotels d’insectes. A més de dur a terme actuacions per a preservar la connectivitat biològica de l’entorn. Tot el projecte s’executa sota estrictes plans de protecció ambiental.

Quines repercussions tindrà per a la riera de Ribes?

Repercussions positives. El projecte senzillament no afecta a la riera de Ribes. No obstant això, donat el seu estat pèssim de manteniment i de biodiversitat actual (moltes escombraries, espècies invasores), es portarà a terme un pla de rehabilitació promogut i finançat per l’Autòdrom. Aquí podeu veure un vídeo al respecte.


 

Com serà l’espai destinat a aparcament?

No hi haurà cap pàrquing asfaltat. Els aparcaments es faran en un sòl permeable, es realitzarà una arquitectura vegetalizada en terrasses, per a una millor integració paisatgística, i es conservaran i repararan els murs de pedra seca existents. En els moments excepcionals –com pot ser la celebració d’algun esdeveniment de cotxes d’època– es podran aparcar fins a 1.500 vehicles, però el més habitual serà que siguin moltes menys, ja que el projecte precisament fuig de les massificacions. Altres xifres que s’han publicat són incorrectes.

Quina inversió i quants llocs de treball es crearan?

La inversió inicial del projecte és de 25 milions d’euros. Es calcula que, un cop acabat, es crearan al voltant de 200 llocs de treball, a més dels necessaris per a la creació i construcció d’infraestructures i els derivats en els proveïdors locals.

Com s’ha arribat fins a l’aprovació definitiva?

L’aprovació del projecte és el resultat de quatre anys d’intens treball amb totes les administracions públiques competents i la col·laboració de persones expertes en els àmbits de l’urbanisme i les ciències ambientals. S’han elaborat desenes d’informes i estudis per garantir la sostenibilitat de la iniciativa, la protecció ambiental, la rehabilitació de patrimoni industrial i arquitectònic i la seva plena integració en el paisatge i la realitat local i comarcal. També s’ha explicat el projecte a totes les formacions polítiques i organitzacions que s’han interessat en conèixer-lo i s’han recollit al·legacions gràcies als 13 mesos d’exposició pública que, segur, han contribuït a millorar-lo.

Quan estarà obert al públic?

Es calcula que el primer esdeveniment eqüestre es pugui organitzar durant l’hivern de 2021/2022 i que els projectes de motor i hoteler es comencin a desenvolupar a partir de 2021.


Entra aquí per a conèixer millor el projecte amb la versió ampliada del document de preguntes i respostes

Per a conèixer més sobre les mesures en l’àmbit mediambiental, aquí tens una selecció de notícies


Màrqueting de continguts

L'empresa del segle XXI es basa en les persones i les seves històries, inspiradores, compartibles i convicents.

Demana'ns el dossier "Veus d'empresa: màrqueting de continguts", t'explicarem totes les avantatges de donar a conèixer la teva empresa en aquest espai.

Contacta amb nosaltres

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!