Vegueria del Penedès

POLÍTICA

Una nova etapa per consolidar avenços socials i laborals


José M. Romero Velarde Vilanova i la Geltrú

09-10-2023 19:43

Les properes setmanes haurien de cristal·litzar en la constitució d’un nou govern progressista i plurinacional

José M. Romero Velarde. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Més enllà de l’actual situació política marcada per la incertesa i la complexitat, tant de bo fructifiqui una investidura que aturi els plantejaments de la dreta i extrema dreta i permeti a Catalunya començar una nova etapa de resolució del conflicte polític existent amb diàleg, negociació i acords.  També hauria de ser una nova oportunitat per a les persones treballadores i avançar en una agenda social amb treball digne, drets i plenes llibertats.

CCOO considerem que s’ha de fer un gran pas endavant en matèria d’ocupació. El context actual està marcat per importants taxes d’activitat, afiliació a la Seguretat Social, intensa inversió pública i privada (on els fons Next Generation UE han de ser decisius) i per transformacions energètiques i digitals que canvien la tipologia de les feines i consoliden algunes als segments de productivitat mig-alts. El Garraf té una taxa d’atur registrat que millor que els últims anys (9,98%), però hauríem de ser ambiciosos i aconseguir baixar-la substancialment a nivells considerats d’atur estructural. Per això, serà important dissenyar polítiques actives generals i en especial, per a dones i persones aturades de llarga durada amb més de 45 anys.

Per seguir avançant des del sindicalisme, plantejarem un seguit de línies exigents sobre la quantitat i qualitat de l’ocupació. Es concretaran en reduir la desigualtat salarial, incrementar el SMI per situar-lo en el 60% de la mitjana salarial regulat per llei i en regular el treball en plataformes digitals. L’economia de plataforma és útil i necessària per especialitzar les empreses, però no per devaluar condicions de treball, practicar la competència deslleial o anul·lar drets laborals. La Llei Rider, que ha estat avantguardista i referent a Europa, reconeix la presumpció de laboralitat d'aquestes persones i acredita als representants sindicals a conèixer els algorismes que les defineixen. D’altres plataformes utilitzen falsament la figura del treball autònom i provoquen una potencial extensió a l'economia per dissoldre el concepte de persona treballadora i d’aplicació del Dret laboral, diluint les responsabilitats i externalitzant riscos i costos. 

També s’han de cercar fórmules alternatives als acomiadaments com a millor manera per dissuadir que esdevingui un mecanisme d’ajust de les empreses als cicles econòmics. Les prioritats són preservar llocs de treball i modificar el règim d’acomiadament sobre la base de la Carta Social Europea revisada, així com denunciar l’incompliment de la normativa estatal en quan a la protecció de les persones treballadores en cas d’acomiadament.

Aquesta legislatura també ha d’abordar els temps de treball, regulant i reduint la jornada laboral. Tanmateix, un debat social tant important ha de permetre ampliar drets de conciliació des d’una òptica de corresponsabilitat i respondre als interrogants que incorpora la digitalització. CCOO aposta per treballar menys, repartir els treballs i viure millor, fent-ho de forma prioritària a través de la negociació col·lectiva com a gran coneixedora dels diferents sectors i empreses per reduir i ordenar el temps de treball.

Ara també toca abordar una imprescindible reforma fiscal i un nou acord estable en matèria de finançament que contribueixi a resoldre conflictes territorials en un marc de cohesió social i, recordem, de crisi de sostenibilitat ambiental, que cal integrar a tota acció política. Es tracta d’una reforma fiscal necessària, justa, progressiva i fonamental per sostenir la capacitat d'intervenció pública a l'economia, dotació d’infraestructures i finançament de les figures centrals de l'Estat del Benestar: educació, sanitat, serveis socials, pensions, habitatge i desenvolupar una nova estratègia de cures.

El sindicalisme està guanyant lluites a nivell global, com el nou conveni de futbol femení a Espanya o l’acord amb els guionistes cinematogràfics de Hollywood. Però cal no perdre de vista els casos recents de Corea del Sud i Grècia, amb ofensives legislatives que amplien la jornada laboral i fan palès com la regressió de drets és perfectament possible i per això cal mantenir una lluita constant per defensar-los. 

Des dels espais de concertació social on participem (dels generals als de caràcter comarcal o local), seguirem influint per substituir els incentius d’una economia low cost, marcada per una precarietat creixent, per passar cap a un model més virtuós, que profunditzi en el paradigma d'estabilitat a l'ocupació, salaris dignes, inversió productiva, anticipació als canvis i formació al llarg de la vida.

Estem davant un moment propici per gestar un nou Estatut del Treball per al segle XXI i profunditzar en aquelles reformes que consolidin un nou model laboral de drets, qualitat de l’ocupació i millora de les condicions de vida de les persones.

José M. Romero Velarde

Secretari general CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia, Garraf.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.