SCORE
30-06-2025 12:44
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Vilanova i la Geltrú ha estat una de les deu ciutats pilot europees del projecte SCORE, una iniciativa destinada a impulsar solucions basades en la natura per fer front als efectes del canvi climàtic en entorns litorals. La ciutat hi ha participat com a laboratori viu, presentant l’experiència de recuperació i renaturalització de la Platja Llarga, un espai humit d’alt valor ecològic i símbol de la defensa ciutadana del territori.
La ciutat ha tancat aquest mes de juny la seva participació en el projecte amb una presentació a la 7a Assemblea Europea pel Canvi Climàtic, celebrada a Rimini (Itàlia), on ha despertat l’interès d’altres ciutats europees. Amb una dotació de 175.000 €, el projecte ha permès recuperar hàbitats naturals, instal·lar sensors ambientals, crear una bassa natural i desenvolupar materials educatius que reforcen el paper de la Platja Llarga com a espai d’educació i resiliència climàtica.
Espais blaus per al benestar i la sostenibilitat
El projecte SCORE ha servit per posar en valor els anomenats espais blaus: zones amb presència significativa d’aigua (com platges, torrents o llacunes) que aporten beneficis ambientals, climàtics i de salut a la ciutadania. A Vilanova, formen part d’una xarxa d’infraestructura verda i blava que combina vegetació i aigua per regular la temperatura, afavorir la biodiversitat i millorar la qualitat ambiental.
Els tres principals espais blaus de la ciutat —la Platja Llarga, la desembocadura del Torrent de Sant Joan i el front litoral del Far— han estat protagonistes de diverses actuacions de renaturalització des del 2014. S’hi ha retirat paviment, s’hi ha naturalitzat vegetació i s’hi ha protegit espècies com el corriol camanegre, una au protegida que s’ha convertit en indicador de la bona gestió ambiental d’aquests hàbitats.
Segons la regidora d’Emergència Climàtica, Iolanda Sánchez, “som més conscients que mai que les solucions a la regressió del litoral passen per restaurar els ecosistemes naturals. Vilanova pateix els efectes del canvi climàtic, però també és exemple de com actuar amb criteris científics, institucionals i veïnals a favor del territori”.
Reconeixement i projecció internacional
El centre de visitants de la Platja Llarga ha estat reconegut recentment amb el distintiu de Centre Blau, un reconeixement que també té Can Pahissa, seu del Servei de Medi Ambient. A més, el projecte ha estat inclòs a l’informe de bones pràctiques de la Fundació CONAMA, que recull experiències d’èxit en adaptació climàtica al litoral espanyol.
Aquest dissabte 28 de juny, a les 9.30 h, s’hi farà la primera visita guiada gratuïta al nou espai renaturalitzat, una oportunitat per conèixer de prop com Vilanova aposta per un litoral més resilient, natural i saludable.
Amb la mirada posada en el futur, l’Ajuntament continuarà treballant per consolidar una anella verda i blava urbana, que connecti els espais naturals de la ciutat i reforci la seva capacitat de resposta davant els impactes del canvi climàtic.
PUBLICITAT
PUBLICITAT