DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

AGRICULTURA

Unió de Pagesos proposa ajuts per a l’arrencada de vinyes davant la crisi de preus


Redacció Vilafranca del Penedès

21-12-2025 10:08

La iniciativa arriba en un context complicat, ja que enguany els preus del raïm han estat inferiors als costos de producció, amb varietats negres pagades a 0,27-0,30 €/kg i blanques a 0,45-0,50 €/kg

Foto de la jornada de vinya a Vilafranca del Penedès. Unió de Pagesos

El sindicat Unió de Pagesos ha plantejat al Departament d’Agricultura la necessitat de promoure un ajut estatal per a l’arrencada social voluntària de vinyes, adreçat a viticultors de més de 55 anys, en una reunió bilateral celebrada ahir. La mesura preveu compensacions d’entre 5.000 i 6.000 euros per hectàrea, amb la consegüent pèrdua de les autoritzacions de plantació, i té l’objectiu de regular l’equilibri entre oferta i demanda al sector vitivinícola.

El sindicat argumenta que molts viticultors d’edat avançada no renovaran les vinyes si no tenen assegurat el relleu generacional, i que les replantacions són costoses i no produeixen durant els primers anys. Aquesta proposta s’emmarca dins de les normes de l’Organització de Mercats Comuna (OMC) i podria finançar-se amb fons europeus.

A més, Unió de Pagesos ha reclamat ajuts d’emergència per a produccions baixes per fenòmens climàtics adversos, amb línies específiques segons els quilos recollits per hectàrea, i ha posat sobre la taula altres mesures com la verema en verd, reestructuració de vinyes, destil·lació de crisi i suport al cooperativisme.

La iniciativa arriba en un context complicat, ja que enguany els preus del raïm han estat inferiors als costos de producció, amb varietats negres pagades a 0,27-0,30 €/kg i blanques a 0,45-0,50 €/kg, mentre que els costos oscil·len entre 0,49 i 0,58 €/kg.

Aquest divendres, Unió de Pagesos ha organitzat també una jornada sobre reptes i perspectives de la viticultura a Catalunya, dins la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, amb representants d’empreses elaboradores com Torres, Codorníu i Freixenet, i tècnics del sector, que han analitzat la situació actual i l’aplicació de la cadena alimentària.

A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.

Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.


Subscriu-te ara!


Però si ara no et pots subscriure i vols seguir al dia de les notícies més importants, uneix-te als nostres canals de:


WhatsApp! Telegram!

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.