DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

FLASH

Es presenta l’exposició “Els Cafès de Rusiñol”, que compta amb la participació d’artistes i establiments de Sitges


VD

17-07-2006 22:51

Els pintors sitgetans recorden la faceta de tertulià de Santiago Rusiñol pintant taules de cafè

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

Per a l’acte de presentació del proper dissabte, La Fragata de Sitges es convertirà temporalment en un cafè a l’aire lliure on els visitants podran contemplar les obres de 16 pintors locals, plasmades sobre taules de cafè. L’Alcalde de Sitges, Jordi Baijet, acompanyat del Regidor de turisme i promoció cultural, Gabi Serrano, serà l’encarregat de presentar la vetllada, que s’amenitzarà amb l’actuació del quartet de jazz Sitjazz Band.

Cadascun dels pintors locals que ha participat a aquest projecte, comissionat per Lluís Barbadillo, ha plasmat, sobre taules de cafè de mides i formes diferents, la seva visió particular de Santiago Rusiñol, de la seva obra o d’algun racó de Sitges. Aquests artistes són: Adolfo Rua, Blanca Benítez, Brull Pruna, Dolors Lujan, Elvira Albors, Fernando Gaya, Ferré Veciana, Jordi Baijet, Lluis Barbadillo, Magda Querol, Marcial, Mercè Colina, Pilar Mena, Puigmartí, Ramon Manzañido y Rey.

Els establiments que acolliran, a partir del dilluns 24 de juliol, una de les taules de la mostra Els Cafès de Rusiñol són sobretot bars, restaurants i hotels ubicats majoritàriament al centre de Sitges.

Segons l’alcalde de Sitges, aquesta original proposta, que s’emmarca en l’Any Rusiñol, “és una mostra de la vitalitat artística i de la col•laboració ciutadana en el fet cultural, que han marcat bona part de la història de Sitges, i aferma la identitat local”. Per a Baijet, Els Cafès de Rusiñol “és un exemple de continuïtat entre l’herència del passat i els projectes de futur, una continuïtat que ve marcada per la sensibilitat dels sitgetans envers les propostes i manifestacions artístiques”.

Santiago Rusiñol va ser un artista amb múltiples interessos i una personalitat complexa. Va néixer a Barcelona el 1861 i va morir a Aranjuez el 13 de juny de 1931. L’any 1889 viatja a París i s’instal•la a Montmartre, estudia a l’acadèmia Gervex i fa classes amb Pierre Puvis de Chavannes. Comença la seva col•laboració regular amb el diari La Vanguardia on publica les cròniques “Des del Molí” amb il•lustracions de Ramon Casas, que van aparèixer en forma de llibre l’any 1894.

Combina estades a París i Barcelona on exposa les seves pintures parisines a la Sala Parés amb el suport dels modernistes Raimon Casellas, Joan Maragall, el músic Enric Morera i els editors i redactors de la revista L’Avenç, Joaquim Casas-Carbó, Jaume Massó Torrents, Jaume Brossa, Alexandre Cortada i Pompeu Fabra, entre d’altres.
Líder visible del moviment modernista, sobretot a partir de la descoberta de Sitges el 1891, organitza al Cau Ferrat cinc festes modernistes entre 1892 i 1899 amb la voluntat de reivindicar la modernització, la normalització i la re-catalanització de la cultura catalana.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.