COMARCA
05-03-2009 23:35
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
VilanovaDigital és uan dels mitjans de comunicació col·laboradors en el projecte Patrimoni Digital de Catalunya que impulsa la Biblioteca de Catalunya a les portes del seu centenari. La iniciativa consisteix a capturar, processar i donar accés permanent a la producció digital catalana. En definitiva, l’objectiu és arxivar la Web catalana i VilanovaDigital és un dels mitjans participants.
En aquesta primera fase del projecte s'han implicat 1.000 institucions representatives de la societat civil catalana per assegurar que les diferents versions de les seves produccions digitals s’incorporin, periòdicament, al Padicat. D’acord amb la tendència generalitzada arreu de les biblioteques nacionals el model de dipòsit que persegueix la biblioteca és el sistema híbrid, que consisteix a:
-Compilar massivament els recursos digitals publicats en obert a Internet.
-Impulsar els acords amb els agents implicats en la producció digital a Catalunya.
-Promoure línies de recerca específiques per mitjà de la integració focalitzada de recursos digitals sobre determinats esdeveniments de la vida pública catalana.
-El sistema es basa en l’aplicació d’una sèrie de programes informàtics que permeten la captura, l’emmagatzemament, l’organització, la preservació i l’accés permanent a les pàgines web publicades a Internet.
El 2009 ha de permetre la Biblioteca de Catalunya comptar amb un escenari òptim, en el qual funcioni a ple rendiment aquest sistema, que és pioner a Espanya i de referència a Europa, amb uns indicadors quantitatius de 100.000 pàgines web capturades en diverses edicions, que possiblement signifiquin uns 50 milions d’arxius i 30 Terabytes de volum. Paral·lelament, es preveu tancar acords de cooperació amb 3.000 institucions de tot tipus, així com permetre l’accés en obert, en línia, a bona part de la col·lecció. El projecte compta amb la col·laboració del Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA) i ronda els 800.000 € de pressupost.
PUBLICITAT
PUBLICITAT