VNG
29-03-2010 22:57
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
L’Ateneu Vilanoví va reunir dijous els periodistes Vicent Partal (director de Vilaweb), Francesc Escribano (exdirector de Televisió de Catalunya) i David Fernández (periodista del setmanari La Directa) per parlar sobre la relació entre els mitjans de comunicació i els poders públics. Els tres periodistes van coincidir a l’hora de subratllar la velocitat dels canvis progressius als mitjans de comunicació del segle XXI, una època on el periodisme pot perdre la batalla de la informació vers l’opinió i la propaganda.
Francesc Escribano va apel·lar a la credibilitat com idea–força per reivindicar el periodisme. Igualment, el periodista vilanoví va assenyalar els mitjans locals públics com l’esglaó més feble d’una conjuntura on les administracions municipals no tenen delimitades per llei les seves competències a l’hora de gestionar els mitjans de comunicació municipals.
Vicent Partal va destacar els mitjans de comunicació com agents generadors d’actualitat en una època en què l’agenda és més plural que mai. Davant la propaganda, que no funciona sempre, i per respondre l’uniformisme informatiu cada cop més present, el director de Vilaweb va defensar la figura del lector crític i subratllà la responsabilitat dels periodistes davant les informacions que generen. Al cap i a la fi, va afirmar, tothom té dret a publicar però no tothom és periodista.
Per últim, David Fernández va defensar la concepció romàntica del periodisme on l’escenari de l’actualitat ve determinat més per la propaganda i no tant per la informació on el quart poder ha perdut independència. El periodista de La Directa va ser contundent a l’hora de manifestar que la informació resta amagada sota l’allau de dades o la industria de l’entreteniment. Fernández, que és membre del síndic de periodistes, va mostrar un punt d’escepticisme en el moment d’assenyalar els murs infranquejables del periodisme, on la premsa local hauria de ser una gran esperança per vèncer el dirigisme informatiu d’alguns butlletins municipals.
Com els altres dos ponents, David Fernández va reconèixer el fenomen d’Internet com una eina molt valuosa i efectiva alhora que va alertar de la banalització d’un periodisme on els despatxos i els dossiers de premsa estan bandejant el periodisme de carrer, on la nota de premsa està substituint el periodisme d’investigació. Una quarantena de persones van assistir al col·loqui i algunes d’elles van poder intervenir en un torn obert de preguntes que va cloure l’acte.
PUBLICITAT
PUBLICITAT