Vegueria del Penedès

SITGES

Formació de la Policia Local en matèria de mediació veïnal


VD

18-07-2010 23:06

La derivació que poden fer els agents pot evitar la via judicial en molts casos

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Agents de la Policia Local de Sitges reben aquests dies xerrades informatives en matèria de mediació veïnal per part de tècnics mediadors. La intenció és dotar-los d'eines per detectar, d’entre el casos que tracten diàriament els agents, els casos susceptibles d’una possible resolució pacífica entre les parts i derivar-los al Servei de Mediació de Sitges. Les xerrades es van iniciar el passat 6 de juliol i continuaran el dia 20 del mateix mes.

Quan una patrulla de la Policia Local arriba a un escenari de conflicte, resultat de la convivència veïnal; per exemple dins d’una comunitat de veïns, o resultat de la coexistència cultural, els agents actuen segons els protocols en matèria de seguretat ciutadana i en moltes ocasions aquests casos deriven a la via judicial. La detecció de casos susceptibles de resolució pacífica i la derivació als serveis de mediació pot evitar l’obertura de processos judicials de caràcter contenciós, posar fi als ja iniciats o reduir-ne l’abast.

Segons càlculs de la Policia Local, del miler de serveis que es poden efectuar durant tot un mes (1.374 serveis al juny de 2010), més d’un 4% d’aquests es poden derivar al Servei de Mediació.

La mediació és una eina que s'ha demostrat eficaç i vàlida per resoldre els problemes entre veïns i superar els conflictes. A través de la mediació es construeixen fórmules de convivència, es creen espais de trobada i es reconeix a les persones que conviuen en comunitat.

La Llei de Mediació de l’Àmbit del Dret Privat (15/2009 del 22 de juliol) aprovada, per unanimitat de tot el Parlament de Catalunya, en 2009, entén per mediació “el procediment no jurisdiccional de caràcter voluntari i confidencial que s’adreça a facilitar la comunicació entre les persones, per tal que gestionin per elles mateixes una solució dels conflictes que els afecten, amb l’assistència d’una persona mediadora que actua d’una manera imparcial i neutral”.

Segons estableix la llei, poden exercir com a mediador o mediadora les persones amb títol universitari que acrediti una formació i una capacitació específiques en mediació, degudament actualitzades d’acord amb els requisits establerts per reglament. A més, han de pertànyer a un col·legi o associació professional de l’àmbit de la mediació.

Servei de Mediació a Sitges

L’Ajuntament de Sitges ofereix un Servei de Mediació per resoldre conflictes entre els veïns, amistats, persones conegudes i familiars. Els sorolls, neteja, higiene, volum dels aparells audiovisuals, molèsties produïdes per animals domèstics, comportaments incívics, o els desacords dins la comunitat de l’escala, són algunes de les situacions que es poden tractar en aquest servei.

Per sol·licitar el servei, cal que una de les parts ho sol·liciti a la Policia local, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), a la Regidoria de Polítiques d’Immigració o al Servei de Mediació per mitjans del telèfon directe 93 811 1864, o a mediacio@sitges.cat. La mediadora o el mediador es posarà en contacte amb l’altra part per plantejar-li la possibilitat de seure conjuntament amb l’objectiu d’intentar resoldre la situació conflictiva.

De cada 10 mediacions que es demanen, en el 70% de les vegades l’altra part accepta la invitació, i dels casos mediats, el 70% arriben a acords que es compleixen.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.