Vegueria del Penedès

SITGES

Abstenció


Aurora Carbonell i Abella

09-06-2011 22:27

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El pitjor analfabet és l’analfabet polític.
No escolta, no parla, no participa dels esdeveniments polítics.
No sap que el cost de la vida,el preu de les mongetes, del pa, de la farina,
del vestit, de la sabata i dels remeis,depenen de decisions polítiques.

L’analfabet polític és tan ase que s’enorgulleix
i eixampla el pit dient que odia la política.

No sap, l’imbècil, que de la seva ignorància política
neix la prostituta, el menor abandonat i el pitjor de tots els bandits
que és el polític corrupte, manefla i servidor de les empreses nacionals i multinacionals.


Bertold Brecht 1898-1956


L’abstenció encara que lícita, és una deformació del sistema ja que pot desvirtuar la voluntat real del poble. Un augment anormal de la mateixa pot fer variar molt els resultats, i fins i tot el resultat real que la ciutadania vol. Amb l’abstenció es perd la puresa i el sentit mateix que ens dóna la democràcia.

En aquestes passades eleccions a Sitges, d’un total de 18.173 persones censades van votar 10.022, o sigui un 55,15%. I d’aquests 150 vots van ser nuls i 433 van votar en blanc. Per tant tenim 9.439 persones que van dipositar una butlleta identificant un partit polític i així expressant la seva voluntat per a que una formació concreta governi a Sitges. Per altra banda tenim que 8.151 persones no van anar a votar, si sumem els nuls i els blancs tenim 8.734 persones que no s’han identificat amb cap formació presentada o que potser no estan d’acord amb el sistema electoral.

És evident que amb aquests resultats ningú es pot sentir satisfet ni creure que la voluntat col•lectiva a escollit un partit polític per governar. Desenganyem-nos, la meitat de la població dóna l’esquena i no en vol saber res. El principal culpable d’aquesta gran abstenció és sens dubte la classe política, per allunyar-nos del ciutadà i segurament per no saber connectar amb els problemes més reals dels ciutadans. Uns altres grans culpables són aquells partits (els grans) que no volen canviar la llei electoral i que a resultes surtin moltes vegades voluntats esbiaixades dels ciutadans, cosa que fa que encara s’allunyin més. Però també hi ha responsabilitat per part dels ciutadans que es desentenen de la política com si no anés per ells, error immens ja que condiciona molt les seves vides.

Està clar que, com sempre, falta molta pedagogia, molta educació en la democràcia i molta informació perquè cadascú lliurement pugui anar a votar o no, però amb coneixement de causa i amb l’absoluta consciència que vivim en societat i que determinades actituds s’han de fer entre tots.

Finalment el partit o coalició que governi a Sitges representarà aproximadament un 25% del total de població i el 75% restant haurà d’acatar allò que ha sortit de les urnes, perquè així és el sistema democràtic i així seguirà fins que no s’inventi una fórmula millor.

Malgrat tot i que pugui semblar que això no és una democràcia real, com ara tan es demana, en realitat el fet d’anar a votar i d’escollir lliurement els nostres representants és ara per ara la fórmula més legal, més igualitària i més justa que existeix. Per això, pot fer fora governs consolidats durant més de trenta anys a un ajuntament, o pot referendar governs dirigits per presumptes corruptes o pot, fins i tot, posar al capdavant una coalició que fins fa poc un tribunal considerava terrorista. Aquesta és la grandesa de la democràcia i sense ella tot això no seria possible. La legitimitat política vertadera, la forta i real, la que permet governar és la que donen les urnes. La democràcia més real és la que s’expressa en l’acte d’anar a votar i per això és tan important que fem el que calgui perquè l’abstenció no sigui la veritable formació guanyadora.

Aurora Carbonell i Abella
Presidenta d'Esquerra Sitges

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.