PUBLICITAT
COMARQUES
03-10-2011 21:54
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Durant l’acte, l’escriptor vilanoví va explicar que el quadre, un retrat a l’oli de Josep-Anton de Cabanyes i Ballester, atribuït al pintor romàtic Pelegrí Clavé (1810-1880), procedia del fons familiar de la casa del carrer Comerç de Vilanova i la Geltrú, Can Cabanyes. També va afegir que “Josep- Anton de Cabanyes, germà del poeta Manuel i avi del pintor Alexandre, va ser un gran col·leccionista de llibres i de quadres, adquirits en bona part en els set anys de formació que va passar a Amsterdam fent pràctiques de comerç internacional”.
El president del Consell Comarcal del Garraf, Juan Luis Ruiz, va agrair a la família Cabanyes la donació d’aquesta peça que formarà part del fons del Centre d’Interpretació del Romanticisme, un fons que és propietat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i que gestiona l’ens comarcal des de l’any 1998. Va recordar que aquests darrers anys “vam tenir la voluntat de preservar el patrimoni de la Masia en un doble sentit: El llegat patrimonial a la planta noble de la Masia en el sentit ampli –pictòric, mobiliari, documentació- i el llegat natural de l’entorn”. També va afirmar que “en aquest doble marc el nostre ritme és conservar, investigar i difondre: Ensenyar i compartir el llegat que en el seu moment va fer la família d’en Cabanyes; difondre i explicar la figura cabdal de Manuel de Cabanyes per entendre el Romanticisme literari al nostre país i ajudar a interpretar-lo al públic escolar, fer-lo descobrir a la ciutadania del Garraf i a les persones que ens visitin”.
Tot seguit, Marijó Riba Huguet, regidora de Cultura de Vilanova i la Geltrú, va valorar positivament la donació d’aquest retrat a la ciutat i a la Masia, “ja què és un llegat molt important per a aquesta ciutat que té molt a dir sobre la cultura i l’art del segle XIX”. Durant l’acte de donació del quadre es va impartir una conferència sobre el procés de restauració de la col·lecció pictòrica del Centre d’Interpretació del Romanticisme, una tasca que es va desenvolupar al Centre de Restauració de Bens mobles de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de preservar les peces del museu i mantenir-les en les millors condicions.
Mia Marsé, responsable de la restauració del llegat pictòric de la Masia d’en Cabanyes, va explicar que durant els darrers anys un total de 50 obres pictòriques van rebre els protocols de restauració adequats a cada cas: Neteja, eliminació de repintats, fixació de la capa pictòrica, envernissat, sutura d’estrips, massillat de les llacunes, reintegració cromàtica i protecció del revers. També va comentar que “els materials emprats en el procés de restauració són, en general, estables i reversibles i que les condicions d’emmagatzematge i exposició es van modificar per millorar, la qual cosa garanteix la bona conservació de les obres”.
En la segona part de la conferència, Francesc Carnicer, comissari de la nova exposició permanent del Centre d’Interpretació del Romanticisme, va dir que “els criteris de l’ordenació i distribució de les obres de la Masia d’en Cabanyes van voler fer palesa la tasca de restauració, així com mantenir i potenciar l’essència vuitcentista de la casa i l’atmosfera romàntica d’arrel clàssica que va caracteritzar l’ambient físic i intel·lectual de la família”. L’historiador també es va referir a les diverses temàtiques dels quadres restaurats com ara les escenes mitològiques, escenes costumistes, el retrat, la religió, la decoració, la natura mora i els paisatges” i, finalment, va afirmar que “la restauració de l’obra del Centre és molt important perquè es va aconseguir presentar tota l’obra, de gèneres diferents d’una forma homogènia. Així doncs, amb aquestes obres restaurades, no hi ha dissonància entre unes i altres”.
El Centre d’Interpretació del Romanticisme obre al públic els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h. Hi ha visites comentades cada hora en punt (10h, 11h, 12h i 13h.). També es poden concertar visites entre setmana per a grups i escolars (màxim 25 persones). Les reserves es poden fer omplint el formulari que es pot descarregar del web del Consell Comarcal del Garraf www.ccgarraf.cat o trucant del telèfon 938115715.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT