COSSETANS A VILANOVA
04-12-2012 21:48
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
La Diputació de Barcelona s'ha compromés amb el govern de Vilanova i la Geltrú a adequar el jaciment d'Adarró per rebre visites de turistes. De fet, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), està redactant una proposta per a la millora del conjunt monumental. El vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona, Josep Llobet, ha visitat aquest matí les restes de l'establiment ibèric i la vila romana d'Adarró acompanyat de la regidora de Cultura de l'Ajuntament, Marijó Riba, en el marc d'un conjunt d'actuacions que du a terme la Diputació, en col·laboració amb l'Ajuntament, per dinamitzar aquest conjunt monumental com a parc arqueològic unitari.
Després d'una breu trobada amb l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, el vicepresident Llobet ha visitat les restes del poblat ibèric i la vila romana d'Adarró, situades al final del passeig marítim de Ribes Roges. La Diputació de Barcelona, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), està redactant una proposta per a l'adequació a la visita pública del conjunt monumental.
Aquest estudi servirà de Pla d'usos i d'inversions per a la dinamizació del conjunt com a parc arqueològic unitari. Fins ara, l'SPAL de la Diputació de Barcelona, s'encarrega de la custòdia, la investigació, el manteniment i la difusió de la parcel·la, propietat de la Diputació, on hi ha les restes del poblat ibèric.
Anualment, l'SPAL porta a terme el manteniment del recinte per a la visita pública, que s'oferta des d'aquest Servei dins el programa cultural del Museu de Vilanova i la Geltrú de l'Ajuntament. L'estudi que s'està redactant actualment inclou les restes de la vila romana, situades a la parcel·la contigua, que és propietat de l'Ajuntament.
La Diputació de Barcelona, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, ha intervingut en l'excavació, ordenació i consolidació d'aquest ampli conjunt arqueològic des de l'any 1980. La seva acció s'ha estès essencialment per la zona del jaciment situada a migdia de la línia fèrria, on les ruïnes abracen l'àmplia parcel·la municipal, en la qual se situen les troballes més remarcables corresponents a la vil·la romana, i l'adquirida per la Diputació de Barcelona, on hi ha les ruïnes del barri ibèric dels artesans metal·lúrgics.
Els vestigis conservats pertanyen a un poblat ibèric de l'ètnia dels cossetans, que el va utilitzar entre els segles V i I aC, i també a una vila romana, situada dins el territori de Tarraco, que va ser fundada cap a l'any 50 aC i va estar en ús fins al segle VI de la nostra era, com a mínim.
PUBLICITAT
PUBLICITAT