PROGRAMACIÓ ESTABLE D'ARTS
18-02-2013 18:08
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Aquest matí s'ha signat l'acord d'adhesió de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a Apropa Cultura, un programa socioeducatiu dels principals equipaments culturals del país, adreçat a usuaris dels centres i serveis socials que treballen amb persones amb risc d'exclusió social. Aquesta és una experiència d'inclusió que posa a l'abast d'aquestes persones la millor programació de música, teatre i dansa.
L'acte ha tingut lloc a l'Auditori Eduard Toldrà i ha comptat amb la presència de Neus Lloveras, alcaldessa de la ciutat; Marijó Riba, regidora de Cultura; Blanca Albà, regidora de Serveis Socials, Medi Ambient i Esports; Josep Oliva, diputat delegat d'Igualtat, ciutadania i benestar social de l'Àrea d'atenció a les persones de la Diputació de Barcelona, i Joaquim Garrigosa, director de l'Auditori de Barcelona.
Marijó Riba, regidora de Cultura, ha expressat la seva satisfacció d'iniciar aquest programa a la nostra ciutat. "Aquest projecte ens permet apropar i fer partícips de la cultura a un col·lectiu que ho té difícil. És una manera que tenen d'integrar-se a la societat".
Per la seva banda, Joaquim Garrigosa, director de l'Auditori de Barcelona, s'ha referit a la importància de fugir del que ell ha anomenat "absorció barcelonina" i de donar protagonisme a tot allò que es fa fora de Barcelona, que també és Catalunya. "Des de l'Auditori treballem des de fa anys amb el convenciment que la cultura és un dret de tots els ciutadans, també els que pateixen exclusió social. Volem compartir amb tota la ciutadania allò que és per a tots, també la cultura, i hem mirat la manera d'integrar aquests col·lectius amb risc d'exclusió social".
Josep Oliva, diputat delegat d'Igualtat, ciutadania i benestar social de l'Àrea d'atenció a les persones de la Diputació de Barcelona, s'ha referit a l'adhesió de la nostra ciutat al programa. "És un pas més que es fa en un context com és Vilanova i la Geltrú, on el treball d'inclusió que es fa és molt important. Hem de fer que la cultura sigui aquesta eina d'inclusió. Hem de veure la cultura com a bé patrimonial a l'abast de tothom, també d'aquells col·lectius que són més vulnerables. El projecte també ens servirà per sensibilitzar laporblació i que sigui una eina de cohesió social".
Finalment, l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, ha manifestat la seva satisfacció amb l'adhesió de la ciutat al projecte. "El manetniment de la cohesió social és un objectiu prioritari d'aquest govern i aquest és un projecte molt encertat en aquesta línia. Apropar la cultura a tothom i la sensibilització de la societat fan d'aquest programa un projecte rodó".
Amb aquest acte es formalitza l'adhesió al programa per part de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través dels dos equipaments municipals d'arts escèniques, el Teatre Principal i l'Auditori Eduard Toldrà. La Regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament de VNG es va interessar per portar aquest programa a la ciutat amb la participació de la Regidoria de Cultura. Es va buscar el contacte amb la Diputació de Barcelona per tirar endavant l'adhesió. En aquest sentit, el finançament és compartit per Diputació de Barcelona i Ajuntament VNG (Serveis Socials i Cultura).
Des de Serveis Socials s'ha convidat 22 entitats socials i sanitàries de VNG a la sessió informativa i a plantejar-se d'inscriure's en el programa perquè se'n puguin beneficiar els seus usuaris. De les que una quinzena ja s'han mostrat interessades.
L'objectiu del programa és la normalització per vèncer les barres socials i afavorir la igualtat d'oportunitats. Així, el servei, a banda de l'accés a l'espectacle cultural, també ofereix assessorament als educadors socials a l'hora de seleccionar els espectacles, reservar les entrades i preparar la sortida. També ofereix sessions informatives i material sobre les programacions trimestrals.
L'impulsor del projecte va ser l'Auditori de Barcelona, que, veient-ne el bon funcionament, va plantejar obrir-ho a més equipaments del país. Actualment ho coordina la Diputació de Barcelona, que hi posa finançament.
Apropa Cultura s'adreça a associacions, institucions i centres especials de treball, associacions de malalties cròniques, associacions de pares i familiars lligades a síndromes o malalties i residències de gent gran. També a altres associacions de l'àmbit social i /o de la salut. Cada trimestre un mateix centre pot fer dues sol·licituds per equipament, amb un màxim de 50 usuaris. Els espectacles s'ofereixen a preus socials.
Actualment, una trentena d'equipaments culturals d'arreu de Catalunya formen part de l'experiència: l'Auditori, el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música, l'Atrium de Viladecans, l'Auditori de Girona, el Teatre Municipal de Girona, el Centre Cultural la Mercè, la Sala la Planeta, el Teatre de Salt, la Temporada Alta, l'Atlàntida de Vic, el Teatre-Auditori Sant Cugat, el Teatre Fortuny i el Teatre Bartrina de Reus, el Centre Cultural Terrassa, el Teatre Alegria, el Teatre Principal i Auditori Municipal de Terrassa, Teatre-Auditori de Granollers, el Teatre Municipal Cal Bolet i l'Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès, el Teatre l'Escorxador, l'Auditori Municipal Enric Granados de Lleida, el Teatre Principal d'Olot, la Sala el Torín d'Olot, el Teatre Principal i l'Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú. També hi ha l'ICASS (Institut Català de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya) i compten amb la col·laboració del Departament de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports i de l'Àrea de Benestar de la Diputació de Barcelona, que s'encarrega de la coordinació i de part del finançament. “Programa Cultura” compta amb el suport del Consorci Transversal Xarxa d'Activitats Culturals, facilitant així la incorporació de nous equipaments culturals d'arreu de Catalunya.
PUBLICITAT
PUBLICITAT