Vegueria del Penedès

PATRIMONI LOCAL

Èxit de participació a les visites temàtiques a la Masia d'en Cabanyes


Redacció Vilanova i la Geltrú

04-06-2013 23:23

Oriol Pi de Cabanyes conduirà la visita temàtica d’aquest dissabte: “Un comentari amb imatges de la història de la casa-museu”

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Les “Visites Temàtiques al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel  de Cabanyes", organitzades pel Consell Comarcal del Garraf durant les darreres setmanes, han tingut gran èxit de participació. Durant aquests dies han passat per la Masia més de 150 persones interessades a conèixer, en detall, el llegat dels Cabanyes.

L’any 1975 la família Cabanyes va fer donació de la Masia d’en Cabanyes a la ciutat de Vilanova i la Geltrú. Així, aquest espai -i l’espai verd de l’entorn- són patrimoni dels vilanovins i vilanovines i de la globalitat del Garraf des de fa 38  anys .

D’ençà a la primera restauració (1982/1984)  per part de la Diputació de Barcelona amb intervencions de restauració i conservació de l’edifici,  que es trobava en clar procés de deteriorament, la Masia d’en Cabanyes  ha passat per diferents actuacions que han suposat una millora important en aquesta finca, construïda a finals del segle XVIII per Llorenç Cabanyes i Fuster, hisendat i propietari de  terres dedicades al conreu de la vinya arreu del Penedès . Des d’aquell moment, a la Masia d'en cabanyes s'han produït accions de restauració i millora com també de musealització de la casa i dels espais nobles, amb la finalitat d'una millor comprensió del llegat.

No obstant, no ha estat fins enguany que s'han suggerit les Visites Temàtiques. Les darreres setmanes, en sessió matinal de dissabte, hem comptat amb la col·laboració de Rosa Vives, per explicar la seva investigació sobre els Goya; d’en Pere Marsé, amb un recorregut que va començar al bosquet de la Masia per a poder observar la globalitat de la finca i la singularitat de la façana que no té cap dels cànons de Masia Catalana i sí molts de neoclassicisme català vingut d’Itàlia de la mà de Domenico Bagutti, en aquest cas el títol de la trobada era prou aclaridor: “Un palau de masia”; Albert Tubau, atesa la seva especialitat en l'estudi  de la producció de l’aiguardent i la comercialització arreu, va portar els assistents per la trajectòria comercial dels Cabanyes i Xavier Solà, cabanyista i especialista en el poeta Cabanyes, va focalitzar la vista temàtica en la literatura .

Dissabte vinent, 8 de juny a les 11.30h, continua el cicle de visites temàtiques a la Masia d’en Cabanyes amb l’escriptor Oriol Pi de Cabanyes qui presentarà “Un comentari, amb imatges, de la història de la casa-museu” . L’escriptor és un dels descendents dels Cabanyes, una de les persones que ens pot explicar els records i les seves sensacions, "la memòria viva" del que va compartir amb el seu avi,  el pintor Alexandre de Cabanyes. Val a recordar que a Alexandre de Cabanyes -el pintor de les barques i el mar i uns dels darrers impressionistes de Catalunya- devem que la Masia d'en Cabanyes s'hagi conservat, així com als seus fills Joaquim de Cabanyes, Nuria i Neus de Cabanyes la donació de la casa a la ciutat.
Pel Consell Comarcal del Garraf la visita temàtica que realitzarà Oriol Pi de Cabanyes és "un recorregut entranyable per les estances nobles de la Masia, la mirada i el record del nét del pintor. Allò que ha incorporat en el seu relat com a familiar i membre d'aquesta nissaga, però també en qualitat d’intel·lectual i investigador. Les anècdotes i les curiositats es donen la mà del rigor històric i de la investigació. La recerca es dóna la mà del que podríem dir història oral i compartida". Així, Oriol Pi de Cabanyes destaca les persones que van tenir protagonisme a la Masia i allò que hi van  deixar i representar, "la seva petjada cultural ", a través d'algunes de les peces més emblemàtiques de la Masia: La maqueta de fusta que va servir per construir la Masia, l’ós que va venir de Rússia, els tres retrats del poeta Cabanyes que es conserven a la casa, el llit del poeta que el va acollir els darrers dies i des d'on va escriure els darrers poemes, els retrats del poliglota Josep Anton de Cabanyes, els records encara ben presents d'Alexandre de Cabanyes, el seu cavallet, el bust en guix que es troba la biblioteca de la planta noble, la calavera símbol del romanticisme o el globus terraqüi.

El Consell Comarcal considera que si en les visites que es fan habitualment a la Masia, s'hi explica el llegat històric i cultural de la família Cabanyes, en aquest cas "la visita es més humana, plena de matisos, plena d’anècdotes emotives" . De fet, en aquest cas , el títol de la visita temàtica deixa clar que estem fent un recorregut per una casa-museu, amb el privilegi que qui ens hi apropa, hi ha viscut” .
La valoració que fa el Consell Comarcal del Garraf de les visites realitzades fins ara es “molt positiva ja que han  despertat molt d’interès perquè s’expliquen de forma diversa alguns dels aspectes culturals que es poden descobrir al del Centre d’Interpretació del Romanticisme. La manera com s'apropa la ciutadania en aquesta proposta posa de relleu que un dels objectius de la cultura i el patrimoni ha d'ésser ajudar a conèixer el nostre passat per a sentir-nos-hi reconeguts . En aquest sentit , els museus i el patrimoni són una peça clau per a la cohesió social i la identitat. En el cas del Garraf, com no pot ésser d'altre manera per reconèixer el passat vinculat al segle XIX” .

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.