FACULTAT DE NÀUTICA
13-02-2014 12:29
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
D’ençà uns anys és un afer mediàtic i motiu de debat la ubicació dels estudis de Nàutica. Actualment romanen a Barcelona i, per diverses circumstàncies, cal un canvi d’ubicació. La hipòtesi d’on aniran provoca que les apostes estiguin en boca de molts personatges de la vida política i acadèmica del país. Com a vilanoví i professor de l’Escola Politècnica de Vilanova –EPSEVG- també puc aportar cinc cèntims del tema per tal d’enriquir el debat i alhora reivindicar aquests estudis per a la nostre ciutat.
Sovint cal parlar del passat per entendre el present tot mirant cap el futur. Quin futur? Un futur incert en la titulació de Nàutica a Vilanova. Un estira i arronsa “consolidat” que gairebé ja fa deu anys que dura. Recordo que l’any 1994 ja hi va haver un compromís de la UPC amb la Generalitat per implementar els estudis de Ciències del Mar a Vilanova i fins i tot es va comentar que l’inici del curs seria el 1996; no es va materialitzar degut al canvi d’equip rectoral de la UPC i que llavors el nou equip no ho va contemplar com a prioritari. El pas del temps va refredar aquest projecte, però la il•lusió s’ha mantingut fins a l’actualitat. En aquests darrers 10 anys s’han desenvolupat converses informals, oficials i de tot tipus amb les diferents parcel•les de poder del país per tal de valorar la idoneïtat que Vilanova gaudeixi d’aquesta titulació.
Grans somnis per a una escola centenària amb una gran solvència i tradició universitària!
En aquest escenari tenim un debat obert dels estudis universitaris relacionats amb nàutica, i mecànica naval: Barcelona? Vilanova? Una lluita d’interessos? Cal cercar vencedors i vençuts com si d’una croada es tractés? Arribem a misses dites? Bé, diàlegs entre sorts?
Voldria plasmar un seguit de reflexions que argumenten que Vilanova és un indret idoni per acollir aquesta tipologia d’estudis. La formació en Nàutica és quelcom que té a veure amb l’explotació integral del medi marí i el seu entorn de manera que també s’ocupa de la construcció de vaixells, atenció a les demandes de la marina esportiva i d’esbarjo, disseny i construcció de complexos industrials, estructures oceàniques, robòtica submarina, pesca, potenciar el sector turístic, aprofitament energètic de vents i onades.
Els elements esmentats són plenament assumibles per l’EPSEVG doncs tenim la logística, la infraestructura i per sobre de tot la voluntat de treballar per continuar essent una escola de qualitat. L’EPSEVG és un centre multidisciplinari obert a qualsevol proposta amb professionals altament qualificats. Al llarg dels anys l’EPSEVG ha gaudit d’importants grups de recerca que han treballat en l’àmbit de l’enginyeria marina (SARTI), bioenginyeria marina (LAB ), i amb camps que poden tenir aplicació a l’enginyeria naval i oceànica, com ara radars i comunicacions via satèl·lit, electrònica de potència i simulació numèrica entre d’altres.
Només per fixar idees a la web de SARTI llegim: “..observatori submarí cablejat situat a uns 4 km de la costa de Vilanova i la Geltrú i 20m de profunditat en una zona protegida de pesca. Està connectat a la costa per un cable mixt d'energia i comunicacions que permet proporcionar l'energia necessària als instruments científics i, disposar d'un enllaç de comunicació de banda ampla...”
De fet, la titulació de Nàutica, configuraria una globalitat i transversavilitat d’estudis integrant totes les titulacions actuals de l’Escola Politècnica i també la implicació de la oferta formativa del Garraf. Aquesta voluntat és compartida per les institucions locals i comarcals i alhora per la Conselleria d’Universitats de la Generalitat de Catalunya (el port de Vilanova és el tercer port més important de Catalunya), tal com va manifestar el Dr. Claudi Alsina (Secretari General del Consell Interuniversitari de Catalunya) el dijous dia 20 de juny del 2013 en un col•loqui Vilanova i la Geltrú.
Liderar un projecte d’aquesta magnitud enriquiria també l’actual proposta de remodelació del port i alhora projectaria la ciutat a nivell exterior. Per tal de cohesionar aquest espai formatiu, que alhora proporcionaria llocs de treballs, fa poques setmanes diverses institucions locals (professionals, acadèmiques, institucionals,...) estan treballant per articular tot plegat en l’anomenada “Mesa Nàutica per fer de Vilanova i la Geltrú capital educativa en aquest àmbit “. Amb tot això sembla ser que també tenim l’imminent creació d’un cicle formatiu naval i també la implicació de diversos estaments en aquesta línia (destaquem la remodelació del port, el CUM,..entre d’altres).
Tant l’alcaldessa, Neus Lloveras, com la regidora d’Educació, Ariadna Llorens, emfatitzen que el govern municipal aposta des de fa temps per liderar l'impuls del clúster nàutic de VNG.
Cal reivindicar els estudis de Nàutica malgrat que tinguem la sensació que es tracta d’un d’aquells “concursos públics” que ja tenen guanyador abans del concurs, tothom ho sap però alhora tothom ho ignora tot fent grans discursos i al·locucions....No m’agradaria pas que la feina que fem fos en va i per això cal lluitar per “guanyar el concurs” i poder gaudir de Nàutica a casa nostra. M’agradaria pensar i somniar que la ubicació no està del tot decidida. L’estat actual és doncs d’espera i d’esperança. El perfil de Vilanova és immillorable.
Com diu un proverbi xinés: “Qui vol alguna cosa busca un camí, qui no, busca una excusa”. Estic convençut que les voluntats institucionals locals, tant acadèmiques com polítiques, aposten per gaudir de Nàutica a la nostra ciutat tot buscant un camí. Ara cal esperar d’on vindrà i quina serà l’excusa –en cas que existeixi excusa.
Joan Gómez i Urgellés
Matemàtic i Dr. en Ciències de l’Educació
PUBLICITAT
PUBLICITAT