MEMÒRIA HISTÒRICA
02-05-2014 18:05
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
L’Alcalde de Sitges, descendents de Joan Duran i Ferret, i Fermí Olivé van inaugurar dimecres passat la placa de la Casa del Poble. La instal•lació de la placa serveix per recuperar la memòria històrica i recordar que l’actual edifici de l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) havia estat la Casa del Poble, on treballadors i també empresaris de l’època es trobaven per debatre les seves necessitats, establir el preu de les hores de cada gremi i defensar els seus drets.
A la Casa del Poble es podien trobar industrials, sabaters, pagesos i també mariners. Tothom tenia un lloc en aquest edifici històric, on també se celebraven altres activitats d’entreteniment com teatre, hi havia un gimnàs i servia com a magatzem d’alguns dels gremis.
Joan Duran i Ferret, membre del Comitè Nacional per Catalunya, fundador del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) a Sitges i regidor de l’Ajuntament de Sitges del 1912 al 1915 i des del 1920 ininterrompudament fins a la proclamació de la Segona República l’Abril de 1931, va ser la persona impulsora de la construcció de la Casa del Poble el 1910. Duran i Ferret va hipotecar per a l’obertura casa seva i la Casa del Poble es va inaugurar un 1 de maig de 1912 davant la presència de Pablo Iglesias, líder del moviment obrer espanyol, cofundador del PSOE el 1879 i de la Unió General de Treballadors.
Després de la Guerra Civil espanyola la Casa del Poble va desaparèixer i amb l’entrada del govern totalitari del general Franco, se la va quedar la Càmera Agrària, en una iniciativa que no va funcionar i que va tornar a deixar buit l’edifici.
Amb la democràcia i l’entrada al govern de l’Agrupació Socialista, que l’havia convertit en la seva seu, Fermí Olivé, un destacat sindicalista i lluitador dels drets laborals, va començar a reclamar la reobertura de la Casa del Poble per als treballadors, ja que a més tenia les escriptures de l’edifici. No va ser fins el 27 de juny de 1994 que, sota l’alcaldia de Pere Junyent, l’Ajuntament la reclama i es cedeix una planta als treballadors.
Un emocionat Fermí Olivé va explicar múltiples anècdotes durant l’acte d’inauguració i va assegurar que per a ell “la inauguració d’aquesta placa és molt important. Significa molt perquè sempre he lluitat per la unió dels treballadors i amb la placa de la Casa del Poble deixem constància de les nostres arrels i de tot el que va passar dins d’aquest edifici”. L’Alcalde de Sitges, Miquel Forns, va explicar que “les actuals dependències de l’OAC, en temps antics eren la seu del moviment obrer de Sitges. Una seu on molta gent de la classe treballadora va lluitar per poder tenir un lloc on compartir els seus anhels i lluitar pels drets que avui tenim”.
La descoberta de la placa històrica de la Casa del Poble va comptar amb la presència de l’exalcalde de Sitges, Pere Junyent; regidors de l’actual equip de govern; del primer secretari del PSC de Sitges, David Garcia; el secretari general de la UGT Anoia – Penedès – Garraf, Francesc Rica, i fills i néts de Joan Duran i Ferret, com l’exregidor de l’Ajuntament de Sitges, Joan Manel Duran, qui es va mostrar “content per la col•locació d’aquesta placa que posa en valor la feina i la lluita sitgetana en favor dels moviments obrers”.
PUBLICITAT
PUBLICITAT