Vegueria del Penedès

VITAMINES I MINERALS

El pèsol, un llegum amb alt valor nutritiu


El Tot Granollers / ACPG Vilanova i la Geltrú

23-05-2014 9:26

El seu valor nutritiu és destacable, ja que combina qualitats pròpies dels llegums amb les de les verdures

ACPG. El pèsol, un llegum amb alt valor nutritiu

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El pèsol és un vegetal que el trobem en fresc,com a producte de proximitat, entre els mesos de març i de juny. Pertany a la família de les lleguminoses; és a dir, é un llegum i no pas un vegetal, i la procedència és de l’Orient Mitjà i de l’Àsia Oriental, on es conrea des de fa milers d’anys. Al Maresme, hi ha la varietat de pèsol de la zona, que es caracteritza per l’aroma, el gust i el tamany.

El seu valor nutritiu és destacable, ja que combina qualitats pròpies dels llegums (proteïnes i hidrats de carboni) amb les de les verdures (vitamines i minerals). El poder calòric dels pèsols és de 317 calories per cada 100 grams consumits; mentre que la proporció de greixos és de 2,30 grams per cada 100.

Les proteïnes les trobem en una quantitat de 21,50 grams per cada 100. Cal apuntar que les proteïnes dels pèsols són incompletes i això vol dir que si volem tenir una proporció adecuada de proteïnes de qualitat, s’haurien de combinar en el mateix plat amb cereals, com pot ser l’arròs, el blat de moro o la pasta.

En relació amb els hidrats de carboni, l’apartació és de 56 grams per cada 100, una xifra un tant superior a la que aporten altres verdures o hortalisses, però clarament inferior a la que inclouen el pa o la pasta. A més a més, els pèsols són una font interessant de fibra, que es troba principalment en la pell.

Pel que fa a les vitamines, destaquen les del grup A. La vitamina A contribueix en la formació dels pigments visuals i també en la formació i en el manteniment de les cèl.lules que recobreixen la pell, els ulls, la boca i els òrgans interns. Els pèsols també contenen vitamina C, en una proporció de 25 mg per cada 100 grams. Recordem que les necessitats diàries de vitamina C que estableix l’Organització Mundial de la Salut és de 30 mg. En relació amb les aportacions de sals minerals, en destaca, principalment, el contingut de magnesi i de potassi.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.