ESTRENES DE LA SETMANA
29-01-2016 10:18
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Ventura Pons estrena aquest divendres al cinema el seu quart documental, dedicat a la fotògrafa Isabel Steva Hernández, Colita. ‘Cola, Colita, Colassa (Oda a Barcelona)’, és un homenatge a la fotògrafa i un retrat de la Barcelona del tardo-franquisme, a través d’una llarga conversa entre ella i diverses dones de relleu cultural Teresa Gimpera, Maruja Torres, Rosa Regàs, Pilar Aymerich o Núria Feliu. En l’apartat internacional destaca ‘Spotlight’, un film sobre la investigació que ‘The Boston Globe’ va fer d’una trama de pederàstia a l’arquebisbat de la ciutat (Premi Pulitzer 2003), i que acumula sis nominacions als Oscar 2016, entre les quals Millor Pel·lícula i Millor Director (Thomas McCarthy).
Sobre el seu nou documental, Ventura Pons va concloure fa uns dies en una entrevista a l’ACN que s’hi pot veure una conversa entre una sèrie de “dones fantàstiques”, que repassen una sèrie de temes, proposats pel propi director. Al seu entendre, la cinta recupera “la memòria oral de les dues últimes dècades del franquisme”, fins a la mort del dictador, com a darrer tema que Ventura Pons els va plantejar. "Poderosa època, a Barcelona, un moment fantàstic en una època terrible que va ser la dictadura franquista", considera el director.
A 'Cola, Colita, Colassa (Oda a Barcelona)' hi intervenen la pròpia Colita, Teresa Gimpera, Maruja Torres, Pilar Aymerich, Rosa Regàs, Núria Feliu, Beatriz de Moura, Anna Maio, Rosa Sender i Marta Tatjer. Totes les acompanyats de Colita van ser escollides per la fotògrafa i no pas per Ventura Pons.
No és l’única estrena de la setmana en clau documental. Divendres s’incorpora a la cartellera ‘El gran día’, la història real de quatre joves de quatre indrets del món tan allunyats com Cuba, l’Índia, Uganda i Mongòlia, que entrenen per superar una prova –cadascú en la seva especialitat- que podria canviar-los la vida. Després de temps d’esforç, arriba el gran dia.
El documental és del realitzador Pascal Plisson, de qui es coneix especialment el seu darrer film ‘Camino a la escuela’ (2013), on de nou resseguia la història de nens de països molt diversos, en aquest cas fixant-se en els respectius –i maratonians- trajectes diaris per anar a escola.
‘Spotlight’, candidata a l’Oscar
L’estrena que arriba amb més força aquest divendres és la cinta nord americana ‘Spotlight’, dirigida per Thomas McCarthy. I és que la pel·lícula està immersa en la cursa dels Premis Oscar, on acumula sis nominacions: millor pel·lícula, millor director, millor actor i actriu secundaris, millor guió original i millor muntatge.
‘Spotlight’, nom informal que rep la secció d’investigació periodística del diari ‘The Boston Globe’, relata la investigació que els periodistes d’aquest mitjà van dur a terme el 2003 per destapar tota una trama de pederàstia que afectava l’arquebisbat de Boston. Aquella informació va merèixer el Premi Pulitzer 2003.
És clar que per als nostàlgics de ‘Rocky’ l’estrena més destacada de la setmana sigui possiblement ‘Creed’, una nova pel·lícula del cinematogràfic i ja retirat Rocky Balboa, en què Silvester Stallone cedeix el ring a un boxejador d’una nova generació. El protagonista del film és Adonis Johnson, fill del també boxejador Apollo Creed, treballant de valent per intentar seguir la trajectòria del seu progenitor. Rocky serà el seu mentor per aconseguir-ho.
‘Papeles en el viento’
El director argentí Juan Taraturo torna a la gran pantalla amb l’adaptació del llibre ‘Papeles en el viento’ d’Eduardo Sachieri, autor també de la novel·la ‘El secreto de sus ojos’, l’adaptació cinematogràfica de la qual va guanyar l’Òscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa l’any 2010.
En aquest cas, la novel·la de Schieri segueix quatre amics que pateixen el tràngol de veure com un d’ells mor. El director, amb ajuda en el guió del propi escriptor, desenvolupa aquest drama amb dosis d’humor, en què els tres amics decideixen fer-se càrrec de la filla del company mort i es veuen immersos en una estafa tragicòmica en el món de la compravenda de futbolistes.
Divendres s’estrena també una nova comèdia espanyola: ‘Embarazados’, de Juana Macías. Paco León i Alexandra Jiménez, els protagonistes, s’enfronten al dilema de la paternitat/maternitat després de molts anys de relació i quan ja s’apropen a la quarantena. Mentre la noia sembla decidida i estaria disposada a recórrer al tractament que sigui necessari davant la ineficàcia dels espermatozous del seu marit, ell no té tant clar la idea de ser pare.
D’altra banda, a ‘El Puente de los espías’, de Steven Spielberg, li surt aquesta setmana una competidora en el gènere del thriller històric, la pel·lícula ‘Mientras cae la nieve’. El film s’ambienta l’any 1950, en plena Guerra Freda entre els Estats Units i la URSS. La comunista Katya (Rebecca Ferguson) és, de fet, una espia del govern nord americà a la qual li assignen una important missió: aconseguir informació secreta de la jove promès del govern rus, Alexander. Malauradament l’espia acaba enamorant-se de l’objecte de la seva comesa, de manera que haurà d’acabar escollint entre l’un i l’altre i prenent una decisió que, d’altra banda, Alexander no descobrirà fins al cap de 30 anys.
‘Tar’: un film, onze directors
Aquesta setmana s’estrena al cinema un d’aquelles cintes poc corrents que de tant en tant produeix la indústria cinematogràfica, escrita i dirigida per un ampli grup de directors. Es tracta de ‘Tar (el color del tiempo)’, una pel·lícula que en aquest cas signen 11 realitzadors (Omar Zúñiga Hidalgo, Virginia Urreiztieta, Tine Thomasen, Bruce Thierry Cheung, Pamela Romanowsky, Shripriya Mahesh, Brooke Goldfinch, Alexis Gambis, Gabrielle Demeestere, Sarah-Violet Bliss i Edna Luise Biesold), tots ells estudiants de l’Escola de Cinema de Nova York.
La cinta està basada en una selecció d’onze poemes del poetat novaiorquès CK Williams, a través dels quals l’espectador viatja a la vida i obra de l’autor, des de la seva infantesa i adolescència a Detroit i fins al naixement del seu fill. James Franco i Mila Kunis són dos dels actors destacats de la pel·lícula.
Completen les estrenes de la setmana el film de terror adolescent ‘Pesadillas’, amb Jack Black com a protagonista destacat, autor d’un ‘bestseller’ de fantasia i personatges sobrenaturals. La pel·lícula imagina què passaria si els personatges que conté el llibre prenguessin vida i haguessin de conviure amb els joves protagonistes del film.
I finalment, ‘Respira’, una pel·lícula sobre europea sobre el drama de la immigració interior, en concret d’una jove grega molt qualificada però amb poques perspectives de trobar feina al seu país. Elena viatja a Frankfurt buscant noves oportunitats, cosa que aconsegueix d’entrada fent de cangur de la filla d’una directiva alemanya. Un incident amb el bebè canviarà les coses.
PUBLICITAT
PUBLICITAT