Vegueria del Penedès

PESCA

Cepesca considera "decebedores" les recomanacions de l'ICCAT, que limita la pesca de tonyina vermella a 28.000 tones


ACN Vilanova i la Geltrú

22-11-2017 9:56

Celebra, en canvi, l'increment de captures de tonyina blanca del nord, de 28.000 a 33.600 tones

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La Confederació Espanyola de Pesca (Cepesca) ha qualificat com a "decebedores" les conclusions de la vint-i-cinquena reunió ordinària de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT per les sigles en anglès) pel que fa a la tonyina vermella. Concretament, aquest organisme ha fixat el Total Admissible de Captures (TAC) per al 2018 en 28.000 tones, quan el sector esperava que arribés a les 32.000. En aquest sentit Cepesca subratlla que hi ha hagut "informes científics" que testimoniaven la recuperació de l'espècie. A parer de la patronal pesquera, la Unió Europea "no ha sabut negociar", en tant que ha permès que l'ICCAT hagi "modificat" les claus del repartiment entre les parts contractants, "tot i no haver-se assolit el creixement desitjat".

El secretari general de Cepesca, Javier Garat, ha considerat que la modificació de la clau de repartiment es tradueix en què la resta de països "rebran més quota a costa de les dels europeus". És per això que Garat opina que la Comissió Europea "no ha sabut defensar adequadament" els interessos de la UE i dels seus pescadors.

Segons Cepesca, Europa tindrà una quota que rondarà les 15.850 tones el 2018, un 2,4% menys. La previsió de la patronal és que la xifra disminueix un 5,2 i un 6,3 el 2019 i el 2020 respectivament, "a favor de països tercers" com ara Algèria, Turquia, Tunísia, Egipte o Albània. Espanya, però, augmenta la quota, de 4.243 tones a 5.000.

En canvi, Cepesca ha celebrat els acords per a la gestió sostenible dels estocs de peix espasa de l'Atlàntic Nord i Sud, l'increment de les possibilitats de pesca de tonyina blanca del nord (de 28.000 a 33.600 tones) i la prohibició dels rebuigs de túnids de bucs encercladors, que "contribueixen a la seguretat alimentària" de països com ara Costa de Marfil o el Senegal. Tot i això, en aquest últim aspecte lamenta que l'obligació no s'estengui a altres flotes, com ara les de palangrers asiàtics, a les quals, segons l'entitat, sí se'ls permet seguir descartant túnids.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.