Vegueria del Penedès

PROJECCIÓ INTERNACIONAL

La Vilanova que s’obre al món


Agustí Fernández de Losada Passols/ Anna Calvete Moreno Vilanova i la Geltrú

01-05-2018 9:27

En un context global en què les fronteres s’esvaeixen, les relacions econòmiques evolucionen a un ritme trepidant i les aliances polítiques canvien constantment, és important que Vilanova es posicioni per captar oportunitats i talent

Port de Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Vilanova i la Geltrú és ciutat marinera per excel·lència. I és precisament aquest contacte amb el mar el que ha tenyit la ciutat i els seus habitants d’un caràcter vital, obert, acollidor i promotor d’iniciatives innovadores. L’ha dotat, en definitiva, d’un potencial internacionalitzador important que, de ben segur, sabrà aprofitar.

Vilanova és cultura. L’obertura al mar al segle XVIII va impulsar el floriment de les primeres societats culturals i artístiques de la ciutat, que al cap d’unes dècades va desembocar en un romanticisme i una renaixença viscuts intensament. D’aquella època, n’han quedat l’encant dels carrers, els edificis i les places, així com un estil de vida agradable, tranquil, però també orgullós de les seves nombroses festivitats. Els atractius turístics de Vilanova, seguint un model actiu, familiar i sostenible, són nombrosos: els Tres Tombs, els museus, però també les rutes guiades pel massís del Garraf, el maridatge amb vins i caves, les rutes a cavall, les sortides en veler...

Aquests atractius, evidentment, també passen pel port, perfecta combinació de tradició i modernitat, on petites barques de pescadors es creuen amb superiots que vénen a atracar a Vilanova. El port també és testimoni de contribucions de Vilanova a la recerca científica internacional. El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques ha dut el nom de Vilanova per Europa i també a indrets tan allunyats com l’Amazones, l’Àrtic i Austràlia. I el desenvolupament de la indústria al voltant dels mitjans de transport aeri, ferroviari i marítim contribueix no només al creixement econòmic de la ciutat sinó també al desenvolupament del coneixement i la innovació locals, elements clarament potenciats per l’existència d’una universitat de renom internacional com és la Universitat Politècnica de Catalunya.

El llançament de Neàpolis, cofinançat amb fons europeus, ha estat una aposta encertada. Entre les seves quatre parets es gesten molts projectes d’alt valor tecnològic i de coneixement, projectes que en gran part troben els seus destinataris a l’estranger. Les indústries culturals i creatives, impulsades, entre d’altres, per la Unió Europea, aporten valors que traspassen fronteres. Festivals com el Vida o el Nowa Reggae ho demostren. L’estreta col·laboració entre aquest sector, el sector tecnològic, l’àmbit universitari i l’Administració local, comptant amb la participació de la ciutadania en l’anomenada quàdruple hèlix, s’ha convertit, doncs, en un requisit del desenvolupament local.

I tot això, sense oblidar el compromís i la solidaritat de totes aquelles entitats socials vilanovines que impulsen la promoció dels drets humans en països de l'Amèrica Llatina, l’Àfrica subsahariana i l’Àsia, entre d’altres.

I és que, en un context global en què les fronteres s’esvaeixen, les relacions econòmiques evolucionen a un ritme trepidant i les aliances polítiques canvien constantment en aquest món interconnectat, és important que Vilanova es posicioni per captar oportunitats i talent. I ho ha de fer tot potenciant, d’una manera eficient, sostenible i integradora, els elements més innovadors i de major valor afegit dels quals disposa en els àmbits governamental, empresarial, acadèmic, cultural, social i ambiental que s’apuntaven.

Aquesta internacionalització, aquesta obertura cap a l’exterior, però, no és una finalitat en si mateixa, sinó que ha d’anar acompanyada d’un retorn a la ciutat, d’un major benestar per a la ciutadania; d’un desenvolupament econòmic; d’un reconeixement internacional com a ciutat pròspera, activa i saludable; d’un increment en el coneixement i la innovació de la ciutadania i els actors del territori. Tot això és el que es proposa el Pla d’internacionalització que s’acaba d’aprovar i al qual augurem molts èxits.

Agustí Fernández de Losada Passols, director del departament d’Estudis i Assistència Tècnica Internacional de Tornos Abogados

Anna Calvete Moreno, consultora del departament d’Estudis i Assistència Tècnica Internacional de Tornos Abogados

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.