Vegueria del Penedès

NOTA DE PREMSA

Sitges revisa l’aportació de Pere Pruna a la pintura catalana del segle passat


Ajt Sitges

16-09-2004 12:59

L’exposició reuneix cent quaranta obres i commemora el centenari del naixement de l’artista, que s’establí a la vila entre 1939 i 1956

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L’adscripció al bàndol franquista durant la guerra civil, l’obstinada i personal recerca d’un llenguatge plàstic distanciat de les avantguardes i de l’abstracció, el conreu de la pintura religiosa i les recurrents crisis existencials el situaren en un camí individual de difícil classificació. Comptà amb el beneplàcit de la societat benestant del país i patí el menyspreu dels intel·lectuals i els artistes defensors de nous plantejaments i crítics amb el règim de Franco. Amb motiu del centenari del seu naixement, una exposició a l’edifici Miramar de Sitges revisa la figura i l’aportació artística del pintor.

La mostra Pere Pruna, pintor mediterrani, organitzada per l’Ajuntament de Sitges a través del Consorci del Patrimoni de Sitges, es podrà veure a l’Edifici Miramar del 28 de setembre al 21 de novembre d’aquest anys. Reuneix cent quaranta obres de totes les èpoques, des de 1919 a 1976, procedents d’una cinquantena de col·leccions privades, institucions públiques i particulars, així com diversos objectes relacionats amb la vida de l’artista.

La vinculació de Pruna amb Sitges s’inicià el gener de 1939, quan s’establí la que havia estat taller de Joaquim Sunyer. Posteriorment llogà una casa al carrer Santa Tecla número 7, on residí amb intermitències fins 1956, quan es traslladà definitivament a Barcelona.

L’obra de Pruna, que té en la figura femenina el principal tema d’inspiració, és una constant recerca de l’ideal civilitzat que el procés intel·lectual de l’artista pot extreure de la realitat. Admirador de l’estètica clàssica i del Renaixement italià, l’art de Pruna, també preocupat per la mística cristiana, reuneix dos dels components determinants de la cultura mediterrània: l’estètica de la Grècia clàssica i la ideologia del cristianisme.

L’exposició de l’edifici Miramar, articulada en cinc àmbits cronològics, destaca aquesta adscripció mediterrània del pintor i ressalta els camins empresos per l’artista, en una recerca individual amb resultats diversos.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.