Patrimoni local

Els creadors de La Vilanova Vella obren una campanya de micromecenatge per publicar el llibre “100 enigmes i un grapat de caramels”

“La Vilanova Vella és un projecte que recull patrimoni i història de Vilanova i la Geltrú a través d’un compte d’Instagram”, afirma un dels impulsors

Els creadors de La Vilanova Vella obren una campanya de micromecenatge per publicar el llibre “100 enigmes i un grapat de caramels”. EIX

Els creadors de La Vilanova Vella obren una campanya de micromecenatge per publicar el llibre “100 enigmes i un grapat de caramels”. EIX

Els creadors de La Vilanova Vella, un projecte que recull patrimoni i història de Vilanova i la Geltrú a la xarxa social Instagram, han obert una campanya de micromecenatge per obtenir recursos econòmics i així publicar un llibre titulat “100 enigmes i un grapat de caramels”.

De què tracta “100 enigmes i un grapat de caramels”?

El llibre està basat en aproximadament 100 publicacions que hem fet al compte d’Instagram de La Vilanova Vella. Volem redissenyar el contingut informatiu, ampliar-lo i exposar altres dades curioses. Tindrà una part històrica, però també una de lúdica: de cada explicació en traurem un titular en forma de pregunta i serà un enigma sobre Vilanova i la Geltrú, com per exemple “Qui és la Rosa dels Teixits la Rosa”, “Quin és el carrer més vell de Vilanova?”, “Quants molins de vent hi ha a Vilanova?” o “On és la plaça Nova?ˮ. La idea és que dins de cada explicació hi hagi la resposta. I també hi haurà més d’una sorpresa...

Quina és la principal intenció de publicar el llibre?

La primera idea és que, si arribés el dia que el perfil d’Instagram desapareix, quedi constància de totes les publicacions, perquè les persones que ens han seguit durant tota la nostra trajectòria no oblidin tots els elements patrimonials que té la nostra ciutat i d’aquesta manera hi puguin tenir accés sempre que vulguin.

D’altra banda, fa tres setmanes que estem ficats en el projecte de micromecenatge. Ara mateix anem més o menys pel 50% de l’import final i la nostra missió és arribar a 3.000 euros o més per fer el llibre. Totes les aportacions tenen una recompensa. Per exemple, per 20 euros, rebràs un exemplar i mencionarem el teu nom a les xarxes socials i als crèdits del llibre. Per 38 euros, rebràs dos exemplars de l’obra i també hi haurà menció. També farem una recompensa especial per als comerços: amb una aportació de 50 euros publicarem el seu logotip al llibre i se n’emportaran un exemplar.

Com més diners recaptem, més completa podrà ser l’obra, més gran podrà ser el tiratge que farem i a més gent arribaran les nostres explicacions.

https://www.totsuma.cat/projecte/1932/el-llibre-de-la-vilanova-vella

Quan i com comença el projecte de La Vilanova Vella?

El projecte comença el gener del 2021. El principal impuls de posar-lo en marxa és que ens apassiona la història de Vilanova i la Geltrú i teníem molta curiositat per saber-ne molt més.

La iniciativa ha anat evolucionant al llarg del temps i s’ha convertit en certa manera en una crònica de la ciutat, d’elements, vivències i fets. Al principi vam començar a divulgar el patrimoni i la història de Vilanova i la Geltrú a través del nostre compte d’Instagram, amb publicacions i el corresponent context històric, però un dia vam introduir les juguesques, la part lúdica del projecte, i van tenir molt d’èxit. A les persones els agradava esbrinar a què pertanyia un cert element de la ciutat.

Quina és la situació actual del perfil de La Vilanova Vella?

La Vilanova Vella continua fent divulgació d’història i elements patrimonials de Vilanova i la Geltrú. No només materials, sinó també personatges i fins i tot fets. No és necessari que siguin antiguitats, però sí que considerem que és una part important del nostre perfil. De la mateixa manera, una construcció nova si no té un element especial no destacarà. A vegades també donem a conèixer objectes curiosos que les persones tenen als balcons i això crida l’atenció.

La part més històrica i teòrica són les publicacions sobre el patrimoni de la ciutat. El paper més lúdic del perfil són les juguesques: mitjançant els stories presentem un element i a partir d’aquí les persones l’han d’identificar per esbrinar de què parlarem. L’endemà és quan fem la resolució de l’enigma.

Les publicacions no estan planificades, en funció com ha anat la juguesca anem improvisant. Les persones que participen en el perfil també ens poden enviar fotografies.

Tot es fa amb sentit d’humor, no hi posem límits, però sense voluntat d’ofendre ningú.

Quin abast creieu que té La Vilanova Vella entre la població?

De moment creiem que la resposta és molt positiva. Tenim quasi 5.000 seguidors, hi participen tant persones joves com grans, i fins i tot famílies senceres. És un perfil on tothom aprèn coses noves, ja que és una ciutat plena de curiositats.

A les persones que ens segueixen els agraden tant les publicacions històriques com la part més lúdica. Com que vèiem que aquesta última estava tenint molt d’èxit, vam organitzar dos concursos: el primer es va fer de 15 juguesques i el segon de 10. Hi van participar unes 200 persones i consistia a esbrinar elements del poble a partir d’un detall, amb alguna pregunta addicional com a bonus. Al final hi havia un premi simbòlic, ser el Vilanovell de l’Any d’or, de plata i de bronze.

Quina és la voluntat del projecte?

Sobretot donar a conèixer elements patrimonials i curiosos de Vilanova i la Geltrú i que no quedin oblidats. Les persones estan acostumades a passar sempre pels mateixos carrers i a no fixar-se en el que tenen al voltant, però si fessin un tomb pel poble descobririen moltíssimes curiositats. Aquest perfil té aquesta intenció: compartir coneixements de construccions i elements curiosos.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!