Arqueologia

Descobert un nou jaciment íber a Jean Leon

Els treballs de preparació d’una nova vinya han fet aflorar sitges i restes de ceràmiques del segle III i II a.C.

Descobert un nou jaciment íber a Jean Leon. EIX

Descobert un nou jaciment íber a Jean Leon. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Descobreixen a la finca de Jean Leon, en el terme municipal de Torrelavit, un gran jaciment ibèric de fa 2.200 o 2.300 anys, format almenys per una dotzena de sitges. La cooperativa de recerca arqueològica del Penedès ArqueoVitis, encapçalada per Dani López i Mireia Sabaté, està portant a terme els treballs de perimetració per determinar l’extensió del jaciment i ha iniciat l’excavació d’algunes de les sitges per extreure informació de com vivien els qui possiblement van ser els primers viticultors en habitar aquest territori.

Segons l’arqueòleg Dani López, “estem trobant la part productiva d’un jaciment ibèric format per un nombre considerable de sitges, i això indica que es tracta d’un jaciment important on possiblement hi havia tallers, masos i fins i tot un poblat”. I afegeix: “hem trobat ceràmiques elaborades al territori i també vingudes de fora, per exemple àmfores que servien per traginar el vi, gerres per servir el vi o gots per beure vi, establint una connexió directa del present de Jean Leon amb el moment en què es comença a configurar el Penedès com a zona vitivinícola”.

Les sitges són dipòsits excavats a terra, que s’utilitzaven per emmagatzemar cereal. Un cop deixaven de fer-se servir com a magatzem, s’hi abocaven restes i deixalles i de vegades s’utilitzaven com a tombes. Per a Dani López, “les excavacions de sitges poden proporcionar molta informació de com vivien els habitants de la zona, què menjaven, què conreaven, quins animals tenien, etc.”.

Aquest nou jaciment està ubicat en una zona amb molt potencial arqueològic, ja que es troba en un dels ramals de la Via Eraclea, dita després Via Augusta, que connectava el Penedès interior amb les poblacions de la costa. “És un indret amb fonts d’aigua natural, molt fèrtil, ideal per al cultiu”, comenta Dani López. Això explicaria la presència d’altres jaciments propers al de Jean Leon, identificats en l’Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya que datarien de l’època neolítica, íbera i romana.

El descobriment del nou jaciment a la finca de Jean Leon el va fer un veí de Sant Pere de Riudebitlles, Alfons Gumà, que va identificar restes de ceràmiques que havien aflorat a la superfície arran dels treballs de preparació d’uns terrenys per plantar una nova vinya. El celler ha donat llum verda a l’excavació d’aquest jaciment per part d’ArqueoVitis, en coordinació amb la Generalitat de Catalunya, per extreure el màxim d’informació dels habitants d’aquestes terres, i sumar aquest nou jaciment al patrimoni arqueològic del Penedès. L’equip d’arqueòlegs està format per Dani López, Mireia Sabaté, Carles Solé i Sofia Aldeco.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local