Equipaments

Sant Martí Sarroca inaugura la biblioteca Neus Català i Pallejà

El nou espai es distribueix en una única planta, semisoterrada a nord i oberta a sud, per a integrar-se amb el parc i reduir l’impacte visual a les vivendes posteriors

Sant Martí Sarroca inaugura la biblioteca Neus Català i Pallejà. Ajt Sant Martí Sarroca

Sant Martí Sarroca inaugura la biblioteca Neus Català i Pallejà. Ajt Sant Martí Sarroca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des d'aquest diumenge 24 d’abril, Sant Martí Sarroca compta amb biblioteca municipal pròpia. Es va inaugurar amb la presència d’autoritats, la participació d’entitats culturals locals (ball de panderetes, ball de cercolets, gegants de Sant Martí, Petits Diables Aristois, Diables Aristois, Colla Sardanista i Coral Sarroca Nova), l’actuació musical de la xaranga de l’EMAP i l’assistència d’un bon nombre de martinenques i martinencs que portaven anys esperant l’obertura d’una biblioteca dissenyada per ser molt més que un intercanvi de llibres i que en paraules de la Regidora de Cultura, Sònia Jansà, serà un nou espai cultural que permetrà dinamitzar el municipi.

La Biblioteca

El nou espai es distribueix en una única planta, semisoterrada a nord i oberta a sud, per a integrar-se amb el parc i reduir l’impacte visual a les vivendes posteriors. Això ha permès de fer una coberta enjardinada, que vol restituir el fragment de parc que ocuparà l’edifici i és alhora un mirador al castell i al nucli històric del municipi.

El volum edificat s’estructura en tres franges: la central, on es distribueix el programa funcional; la de la façana sud, amb un porxo format per la volada de la coberta-jardí, i la de la façana nord, on es disposa un pati longitudinal que permet l’entrada de llum de nord.

A l’esquerra de l’entrada hi ha l’àrea d’informació i fons general i la zona de diaris i revistes, així com l’àrea infantil, convenientment aïllada acústicament amb fusteries però mantenint el contacte visual. A la dreta de la zona d’acollida hi ha l’espai polivalent, que compta amb una entrada independent des de l’exterior perquè pugui ser utilitzat en horaris en què la biblioteca està tancada, amb un servei sanitari independent i magatzem propi. La zona de direcció i treball intern se situa a la cantonada nord-est, oberta a un pati amb vegetació del qual rep llum i ventilació.

S’ha incorporat un petit bar a la cantonada sud-est, obert al parc per tal de donar servei a les activitats a l’aire lliure. Els serveis de l’espai polivalent es disposen de tal manera que també puguin tenir accés des de l’exterior per completar el servei al parc.

El porxo de la façana principal dona a un equipament de mida reduïda alhora que protegeix l’interior de la radiació solar excessiva en els mesos d’estiu, mentre que el pati longitudinal de la façana nord garanteix la llum constant al llarg del dia i, per tant, apropiada per a la lectura i el treball.

El mobiliari s’ha dissenyat per a afavorir els usos informals i de lectura de lleure, vinculats a una grada en la zona d’adults, i amb un sistema modular de taules i bucs hexagonals a la zona infantil. Les taules principals, per a la lectura formal i d’estudi són longitudinals i adjacents a la façana principal, per la seva part interior, per a permetre vistes a l’exterior.

Inauguració

L’obra ha estat finançada per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca. Per part de la Generalitat, va prendre la paraula Josep Ferran Vives, Director General de Promoció Cultural i Biblioteques, que va assegurar que “són les persones les que han de decidir el millor ús per a la biblioteca i fer-se-la seva”. Joan Carles García Cañizares, com a President Delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, va afirmar que “un municipi que aposta per la cultura té futur, ja que la cultura és un bé de primera necessitat”. Finalment, l’Alcalde de Sant Martí Sarroca, Josep Maria Padullés, va destacar que el seu desig és que la biblioteca “sigui un formigueig de gent de totes les edats i de tots els indrets i un referent de cultura, convivència, civisme, tolerància, llengua i pau”. Padullés va agrair el suport econòmic de la Generalitat i la Diputació, la presència dels seus representants, de diversos alcaldes de la comarca i de tota la gent implicada en la biblioteca, destacant especialment l’intens treball i les hores invertides per part de la Regidora de Cultura, Sònia Jansà.

Als parlaments també hi van intervenir la Carme Martí, autora del llibre Un cel de plom, basada en la vida de Neus Català, i Carme Rei-Granger, Vicepresidenta de l’Amical de Ravenbrück, entitat creada el 2005 per Neus Català. Ambdues va mostrar-se il·lusionades pel nom escollit per a la biblioteca, ja que és un nom que transmet lluita i a més és un nom femení.

La festa va continuar amb una jornada de portes obertes i un pica-pica popular. Va coincidir, al Parc de la Pau, amb la Fira d’Entitats que cada any se celebra per Sant Jordi.


 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local