Memòria històrica

Gelida estrena "Les mirades de la postguerra", la segona entrega del documental “Els joves del 36”

Aquesta segona part del documental dels “Els joves del 36” ens parla de les vivències al municipi de Gelida i la comarca durant la dura postguerra

Gelida estrena

Gelida estrena "Les mirades de la postguerra" la segona entrega del documental “Els joves del 36”. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La regidoria de Cultura va presentar el passat dissabte 7 de maig el documental "Els Joves del 36. Mirades de la postguerra", que és el segon títol del documental de memòria històrica a Gelida dels anys de la Guerra Civil i el franquisme explicats en primera persona a partir de 25 entrevistes a gelidencs i gelidenques que van viure la Guerra Civil Espanyola i la postguerra.

En aquesta ocasió al reportatge podem veure la dura postguerra que van haver de viure els protagonistes, la fam, les situacions d'injustícia, com van haver de treballar més d'una jornada per tirar endavant la família i com van lluitar per tirar endavant un poble. Però també, i malgrat les penúries, en el documental podem descobrir anècdotes divertides i situacions que ens faran gaudir coneixent la història recent de Gelida.

Les 25 entrevistes que conformen el documental van ser gravades l'any 2015, l'any 2017 es va presentar el llibre "Els joves del 36" amb la contextualització i transcripció de les entrevistes, i l'any 2021 es va presentar la primera part del documental que ens parlava de l'esclat de la guerra. Bona part dels participants ja no hi són, per aquest motiu, el documental encara pren més força com a memòria històrica oral del municipi, una eina imprescindible per ajudar-nos a entendre millor la nostra història com a poble i com a societat, i així ser més conscients del nostre present i com hi hem arribat.

Des de l'Ajuntament de Gelida es va agrair als familiars i a totes les persones que van obrir casa seva per deixar-nos entrar en la memòria dels nostres avis i àvies. També es va agrair la feina de totes les persones que han fet possible aquesta nova edició. En Biel Duran per posar la veu, en Roger Clanchet per la gravació i muntatge, a l'Anna Espinach pel guió i organització del documental, a la Judit Soler per la correcció lingüística, i a la Maria Coma com a historiadora posant en context els moments històrics d'aquest documental.

El documental complet, el primer i segon capítol, es pot trobar al Canal de Youtube de l’Ajuntament de Gelida.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local