Arqueologia

Quinze voluntaris troben peces de ceràmica, bronze, plom, monedes a la vil·la romana de Darró

La campanya de treball al jaciment arqueològic ha estat aturada dos anys per la pandèmia

Quinze voluntaris troben peces de ceràmica, bronze, plom, monedes a la vil·la romana de Darró. Susana Nogueira

Quinze voluntaris troben peces de ceràmica, bronze, plom, monedes a la vil·la romana de Darró. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Enguany s’han pogut dur a terme els treballs a la vil·la romana de Darró, a Vilanova i la Geltrú, després de dos anys aturats a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19. Quinze persones voluntàries, amb coneixements arqueològics i d'altres que no, han reprès la campanya i han trobat peces de ceràmica, bronze, plom, monedes i unes teules d’un sostre.

L’encarregat d’aquestes excavacions i col·laborador del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, l’arqueòleg Joan García Targa, ha explicat que “en aquestes excavacions estem a una vil·la romana, una casa romana de camp. En la part domèstica de la residència, hem trobat peces de ceràmica, bronze, plom, monedes i justament acabem de trobar teules d’un sostre. En el 2019 vam estar a punt d’aixecar-lo i descobrir les teules, però amb la Covid-19 vam haver d’esperar fins avui. Esperem que sota d’aquestes trobem el paviment que trepitjaven les persones que vivien aquí”.

García ha fet saber que van començar les excavacions de la vil·la romana de Darró el 2015 amb persones voluntàries i que “és un camp de treball amb un vessant didàctic, perquè és un camp d’aprenentatge, on col·laboren persones que tenen coneixements en l’arqueologia i d’altres que no. Aquest jaciment és important en el municipi perquè és el primer assentament estable ibèric en el sentit d’urbanisme”.

El 99,9% que es troba en un jaciment arqueològic d’època romana és ceràmica. El percentatge restant és monedes, claus de ferro, bronze, hams de pesca, ossos d’animals, etc. Garcia, ha dit que cada any troben peces curioses, com per exemple “el 2015 van aparèixer 20 monedes del segle IV; enguany, ens ha sortit una moneda més gruixuda i antiga del segle III; el 2018, una gerra intacta amb un nom grec gravat “Stephanos” i dins d’aquesta hi havia un ou de gallina que simbolitza la fertilitat. En el 2019, una mena de bol de bronze amb potes d’urpes de faune, personatge de la mitologia clàssica. Cada any tenim sorpreses, aquest any hi ha una pedra rectangular que està recolzada sobre un paviment que s’ha aprofitat com a pedestal”.

El regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina, ha destacat que “un estiu més tenim aquest treball de camp a la nostra ciutat, una recerca arqueològica que ens proporciona, cada vegada més, informació sobre aquesta vil·la romana. Enguany, en la sisena campanya, estan trobant diferents peces i ens estan dient quina era l’activitat i la productivitat de la població que hi havia en aquest assentament. La intenció és que en els anys vinents es pugui continuar duent-la a terme per ampliar la informació de la nostra història”. El regidor ha recordat que totes les peces estan al museu de Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

Un dels 15 voluntaris que estan treballant en el jaciment de Darró, Pau García, ha compartit que “és el primer any que treballo en la vil·la romana de Darró, vinc de Barcelona i vull ser futur estudiant de restauració arqueològica. Considero que estar aquí és una bona oportunitat per començar a introduir-me en aquest món, ja que amb tot l’equip estic aprenent molt sobre materials, a dibuixar, etc.”.

L’arqueòloga i voluntària, Maria Anguera, ha afegit que “fa cinc anys que estic treballant en aquest patrimoni i arran d’aquest jaciment vaig descobrir que em volia dedicar a l’arqueologia. He anat coneixent altres, però considero que aquest és únic, pel fet que pugui participar tant persones amb coneixements, historiadors, arqueòlegs, com altre voluntariat que simplement venen a treballar per conèixer el patrimoni de la ciutat. En aquest camp tothom coneix el treball des del pic i la pala, fins a la rentada, processament de materials i la classificació. Per aquest motiu, és una manera diversa d’aprendre i obrir-se al món popular”.

El regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina, ha agraït a la Diputació de Barcelona per poder dur a terme l’excavació arqueològica en aquest camp i al voluntariat que està treballant en el jaciment arqueològic. Seguidament, a lliurat diplomes al voluntariat per la feina feta.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local