Castell de cinema

El Festival Cinema Castells s'endinsarà en l'estat de les colles després de la covid amb l'estrena de 'La represa'

La segona edició del certamen aterra a Vilafranca amb intenció de quedar-se al municipi

El Festival Cinema Castells s'endinsarà en l'estat de les colles després de la covid amb l'estrena de 'La represa'. ACN

El Festival Cinema Castells s'endinsarà en l'estat de les colles després de la covid amb l'estrena de 'La represa'. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La reactivació de les colles castelleres després dels dos anys d'aturada per la covid-19 marcarà el tret de sortida a la segona edició del Festival Cinema Castells amb l'estrena del documental 'La represa', de Jordi Escofet i produït per Punt TV. El documental analitzarà com s'ha viscut la tornada a les places i com les colles estan recuperant el pols del 2019, segons han detallat aquest dimecres els responsables del certamen, que se celebrarà del 13 al 15 d'octubre a Vilafranca. Si bé el festival va néixer el novembre de l'any passat a Terrassa de la mà de la Revista Castells, els seus impulsors han optat per canviar de seu i establir-se els propers anys a la capital de l'Alt Penedès per la seva tradició castellera.

Durant tres dies, el festival reunirà una quinzena de produccions i nombrosos vídeos promocionals de colles. Si bé el món casteller és l'eix central de tota la programació, també s'han previst alguns passis relacionats amb la cultura popular i tradicional, com els Falcons de Vilanova i les Festes del Foc dels Pirineus. Totes les projeccions es faran a les sales del Casal i del cinema Kubrick, exceptuant la inauguració, que se celebrarà a l'auditori del VINSEUM.

L'editor de la Revista Castells i impulsor del certamen, Santi Terraza, ha ressaltat la vocació del festival de ser una plataforma que projecti "les nombroses produccions vinculades al món casteller i que, sovint, es distribueixen de forma dispersa sense arribar a grans públics". "En tres dies volem oferir una gamma suficientment àmplia, plural i variada que permeti tenir un retrat de les produccions castelleres", ha afegit.

A part de l'anàlisi post-pandèmia a través del documental inaugural 'La represa', Terraza ha destacat que el festival també aprofundirà enguany sobre la realitat castellera de Vilafranca a través de documentals com 'Verd sobre blau', de Pep Puig, mentre hi haurà l'ocasió de "viatjar" a antics episodis que han marcat la història del sector.

D'aquesta manera, fora de concurs, a la secció Temps Passats, es podran veure produccions sobre la crisi del món casteller d'ara fa 100 anys gràcies al fons de la URV, així com també es reviurà el frec a frec que van viure les colles del Vendrell i Valls a Tarragona fa 50 anys amb 'Concurs 1970: el desafiament Nens-Vella'. També en clau històrica, es projectarà 'Els castells del segle', de Televisió de Catalunya (1992), que rememora les primeres tripletes màgiques.

Pel que fa a la competició, enguany només està previst premiar les millors produccions promocionals, ja que la secció de documentals té caràcter biennal. Terraza ha precisat que aquesta així es busca eixamplar el nombre de produccions susceptibles de competir, "ja que cada any es fan sis documentals com a màxim". En paral·lel als premis a Millor Promoció i Millor Fotografia, el jurat es reserva la possibilitat de concedir un Premi Especial.

Tant l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, com el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, han celebrat la "consolidació" del festival, tot considerant que era una certa anomalia que fins l'any passat no es posés en marxa un certamen d'aquestes característiques. Regull ha assegurat que és una "vergonya" la poca projecció que tenen les colles en el sector audiovisual i ha reivindicat el paper del festival per revertir-ho.

El govern local i els impulsors del concurs cinematogràfic han mostrat predisposició a establir la cita de forma fixe a Vilafranca. Si bé la primera edició es va celebrar a Terrassa al novembre, Terraza ha assegurat que és més idoni fixar el festival a mitjans d'octubre, "quan el sector viu una gran efervescència" entre el Concurs de Tarragona i la diada de Tots Sants.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local