Cinema del Vi i el Cava

Arrenca el Most de la “plena normalitat” post covid amb una quarantena de films d’arreu del món

Julieta Serrano, aclamada a la gala inaugural amb el lliurament del Premi Honorífic

Julieta Serrano, aclamada a la gala inaugural del Most Festival amb el lliurament del Premi Honorífic. ACN

Julieta Serrano, aclamada a la gala inaugural del Most Festival amb el lliurament del Premi Honorífic. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’11è Most – Festival Internacional de Cinema del Vi s’ha posat en marxa aquest vespre a Vilafranca del Penedès amb la primera edició post covid sense restriccions. “Tornem amb força, amb plena normalitat i un Most de màxims”, ha destacat el co director Xavier Fornos, després que l’última edició se celebrés anòmalament el juny del 2021 amb mascaretes, distanciament entre els espectadors i sense degustacions de vi al final de les projeccions. La protagonista de la gala inaugural d’aquest dijous ha estat Julieta Serrano, que ha rebut el Premi Honorífic entre una gran ovació del públic que ha omplert el recuperat Cinema Kubrick. Fins el 13 de novembre, el festival projectarà una quarantena de produccions d’arreu del món, xifra rècord.

Fornos ha assegurat que Serrano mereix el guardó “per una infinitat de motius que no caben en una pàgina”. “És una gran dama del cinema i teatre espanyols, i volem demostrar-li que al Penedès ens hem emocionat amb les seves obres”, ha afegit. L’actriu s’ha mostrat agraïda pel reconeixement d’un festival que ha admès no conèixer prèviament. Amb tot, ha precisat que els festivals de petit format tenen un paper “importantíssim” com a “brases” del sector i element bàsic per popularitzar l’accés a aquells espectadors que no es poden permetre assistir als grans certàmens de renom.

Serrano, amb quasi 90 anys, ha estat fortament aclamada pel públic penedesenc abans de ka projecció del bio documental ‘El viaje de Julieta’, de Pancho Garcia Matienzo. Previ a la projecció, en declaracions a l’ACN, l’actriu ha reivindicat el potencial cinematogràfic dels directors i actors espanyols, alhora que ha retret a les administracions els “pocs” recursos que hi destinen”. “Sembla que no s’assabentin de la gran qualitat que hi ha al sector”, ha reblat.

Tornen les degustacions en una edició de màxims

Pel que fa a la programació d’enguany, la direcció del Most celebra poder recuperar un format “normal” després de suspendre l’edició del 2020, que es va posposar fins el juny del 2021, quan es va tirar endavant amb nombroses limitacions sanitàries. Tot i que Xavier Fornos s’ha mostrat expectant per l’efecte que pugui tenir la pèrdua de públic que ha viscut el cinema arran de la pandèmia, també s’ha mostrat esperançat davant una edició que “més que mai” vol reivindicar el “ritual” d’anar al cinema i maridar-ho amb la cultura del vi.

De fet, una de les grans victòries que celebra l’organització és poder recuperar els tastos de vi del final de les projeccions, que es van haver de suprimir l’últim cop. “Són una de les nostres insígnies”, ressalta Fornos, que assegura que la degustació del final de cada film “no és un cinefòrum, sinó una estona molt més amena, distesa i tranquil·la” on els amics i coneguts poden comentar la pel·lícula que acaben de veure a la sala.

A banda de recuperar tot el ventall de tastos i activitats -fins a una cinquantena de propostes complementàries fora de les sales-, Fornos celebra també el retrobament organitzatiu entre el Vinseum i el Cineclub després d’algunes edicions organitzades en solitari des del Vinseum. Juntament, enguany han dissenyat una programació rècord: fins a 1.300 minuts de metratge, un 30% més que el 2021.

En aquest sentit, la secció internacional Collita mostrarà 39 films de nou països diferents. L’eix comú són diversos problemes socials que giren entorn el sector vinícola. Destaquen propostes dedicades a la precarietat dels temporers, a la sovint infravalorada feina de les dones al camp, a la rellevància del vi a la guerra del Líban i al potencial vinícola de Geòrgia.

De fet, Geòrgia és el país convidat d’aquesta edició i durant la gala inaugural el públic ha gaudit de l’actuació d’un cor catalano-georgià. Les projeccions de Collita es faran al llarg dels propers deu dies a quatre cellers i altres espais emblemàtics del Penedès, on les sessions es combinaran amb tastos i propostes enoturístiques.

Fora de competició, la secció Gran Reserva porta fins el Penedès l’estrena a Catalunya de la recent premiada ‘Suro’, de Mikel Gurrea, i del documental ‘Les années Super 8’, on la Premi Nobel de Literatura, Annie Ernaux, comparteix les gravacions familiars filmades entre 1972 i 1981. Estrenes a banda, també hi ha programat per als propers dies ‘Abrázame fuerte’, del francès Mathieu Amalric; ‘Small, Slow But Steady’, del director japonès Sho Miyake; i ‘La Masternal’, de Pilar Palomero.

Les sessions de la secció Brot per premiar els millors curtmetratges, la celebració del centenari del clàssic Nosferatu de F.W. Murnau i una sessió infantil són altres de les propostes destacades que desplega el Most fins el 13 de novembre a diferents indrets del Penedès. Un cop clausurada aquesta edició, la programació es traslladarà del 23 al 27 de novembre al Priorat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local