Obres de millora

El museu Víctor Balaguer trasllada les obres de la pinacoteca abans de començar la segona fase de la climatització

Aquesta setmana ha finalitzat l'operació de despenjat i trasllat de quadres i escultures

El museu Víctor Balaguer trasllada les obres de la pinacoteca abans de començar la segona fase de la climatització. Ajuntament de Vilanova

El museu Víctor Balaguer trasllada les obres de la pinacoteca abans de començar la segona fase de la climatització. Ajuntament de Vilanova

El Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú està immers des de fa mesos en obres per millorar la climatització de les seves sales. En els pròxims dies s'iniciarà la segona fase d'aquesta actuació, de renovació de la maquinària de climatització de la pinacoteca i tot el primer pis. Per dur a terme les obres cal primer retirar totes les obres d'art de les sales i emmagatzemar-les en un espai segur i climatitzat.

En els darrers dies s'han retirat ja les pintures i escultures de la sala més gran del museu, que acollia una vuitantena de peces, algunes de gran envergadura i penjades a gran alçada. Per despenjar i moure aquestes peces ha estat necessari contractar una empresa especialitzada i, en el cas dels quadres propietat d'altres institucions (MNAC i Museo del Prado), comptar amb la supervisió directa dels seus conservadors en el moment del trasllat.

El personal del museu vilanoví van dur a terme la setmana passada el moviment de les peces petites i mitjanes. Aquesta setmana, i amb suport de l'empresa, s'han traslladat les peces de gran format. Dilluns a la tarda, per exemple es van despenjar dos dels quadres més grans, propietat del MNAC, en dipòsit a VNG: "Forja o la ferreria" de Lluís Graner Arrufi, de 265 x 363 cm, i "Venite adoremus" d'Arcadi Mas i Fontdevila, de 201 x 271,5 x 3,5 cm.

El quadre "2 de maig", de Joaquín Sorolla, de 410 x 590 x 9,3 cm, es va despenjar dimarts. Per les seves dimensions, aquesta obra no pot sortir de la sala, i ara s'està construint un habitacle climatitzat dins mateix de la pinacoteca per protegir-lo durant les obres.

La millora de la climatització del museu Víctor Balaguer van començar el març. Durant aquests mesos s'ha fet la instal·lació a la biblioteca i a tres sales de la planta baixa. Ara aquestes sales es convertiran en el dipòsit per a les obres d'art ubicades a les àrees on s'actua en la segona fase.

La nova instal·lació millorarà l'eficiència energètica, el confort de l'edifici i millorarà les condicions per a les obres d'art que s'hi exposen. L'actuació té un nivell de complexitat alt, ja que, per un costat, cal utilitzar tècniques constructives respectuoses amb l'edifici, que és un Bé Cultural d'Interès Nacional i, per l'altra, perquè cal desplaçar les obres d'art exposades a les sales i mantenir-les en condicions òptimes de conservació.

El pressupost per dur a terme les obres és de 700.000 €, finançats en bona part per fons europeus.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local