Any nou, reptes nous

El vilanoví Pol Capdet publicarà l’any 2023 “Coses que dius en castellà que podries dir en català” i “Cull una mora”

L’autor presentarà el primer diccionari de col·loquialismes castellà-català i un poemari-assaig sobre la vida i l’existència

El vilanoví Pol Capdet publicarà l’any 2023 “Coses que dius en castellà que podries dir en català” i “Cull una mora”. EIX

El vilanoví Pol Capdet publicarà l’any 2023 “Coses que dius en castellà que podries dir en català” i “Cull una mora”. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després d’una llarga trajectòria escrivint sobre filosofia i temes lingüístics en diferents mitjans de comunicació, el vilanoví Pol Capdet, columnista, lingüista i poeta, publicarà l’any vinent (durant el primer trimestre) els seus dos primers llibres: un diccionari anomenat “Coses que dius en castellà que podries dir en català” i un poemari-assaig titulat “Cull una mora”.

L’escriptor, arran d’una necessitat de cobrir l’absència d’un diccionari de col·loquialismes castellà-català, ha escrit “Coses que dius en castellà que podries dir en català”, que edita Edicions del Núvol, un diccionari on fa un recull de 1.500 equivalències catalanes de paraules castellanes. Per inspirar-se, Capdet va triar com a model el “Diccionari del català popular i de l’argot” de Joaquim Pomares de l’any 1997; i les paraules a incloure o a no incloure, especialment, han estat considerades basant-se en el rigor del diccionari castellà-català d’Enciclopèdia Catalana.

L’autor opina que aquest últim se centra molt en el llenguatge culte, ja que “en els anys vuitanta i noranta es tenia la tendència de traduir les paraules de manera estàndard perquè en aquella època no hi havia tant de problemes amb el llenguatge col·loquial: la gent n’entenia els significats; i sí, que hi havia dèficit en l’estàndard. Això no ha perdurat, perquè actualment les noves generacions no han renovat aquest llenguatge i no hi ha prou coneixement de llengua col·loquial”. Capdet també parla de la falta de capacitat de generar neologismes en català des de fa dècades, i que això va lligat a l’omnipresència del castellà i recentment de l’anglès.

El poemari-assaig titulat “Cull una mora” és fruit d’un procés de creació breu del 2013 i del 2022 després d’un període de reflexió entremig; Capdet l’ha recuperat amb l’editor d’El Cep i la Nansa. “Va començar sent un poemari amb poemes i aforismes, però amb el pas del temps em va canviar la motivació, decantant-me per fer un corpus coherent que reflectís d’una manera més completa les meves obsessions com són la poesia, la filosofia i la lingüística”.

“Cull una mora” està format per quatre parts barrejades, en la primera l’autor a partir de poemes alguns repensats i altres espontanis, té la intenció d’expressar l’amor i situacions quotidianes; també tracta aforismes i fragments filosòfics i psicològics sobre lingüística; i per últim, un article que correspon a una cosmogonia, una visió de l’origen i la constitució de l’univers. “La fe en la civilització i les creences principalment cristianes són presents en el recull sense incompatibilitat amb cap religió en particular”.

Pol Capdet defineix la darrera obra com “un cant a la vida, a la intensitat de viure, a la necessitat de ser conscient de l’existència i d’expandir-ne els límits més enllà dels condicionants i a la fe per fer front a la por i la desesperança”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local