75è aniversari

Xavier Monsalve: “El Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú sempre formarà part de la cultura popular local”

L’entitat cultural durant el 2022 i en el 2023 celebra el 75è aniversari de la recuperació del Ball de Diables

El 75è aniversari de la recuperació del Ball de Diables de Vilanova. Diables de Vilanova

El 75è aniversari de la recuperació del Ball de Diables de Vilanova. Diables de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 75è aniversari de la recuperació del Ball de Diables ha estat marcat per la celebració de diferents actes durant el 2022 que han fet que l’entitat “es reafirmi com a cultura popular de la ciutat i prengui més força per continuar celebrant“, ha afirmat el president de Ball de Diables, Xavier Monsalve. L’entitat acaba l’any amb la placa commemorativa com a acte de cloenda del 75è aniversari, però, així i tot, la celebració s’allargarà fins al 2023 amb la projecció d’un documental, una exposició al centre d’art contemporani La Sala i la publicació d’un llibre.

Segons el president entre els actes més destacats ha estat la recuperació de la Comparsa de Diables al Carnaval de Vilanova i la Geltrú. Un model de diable vuitcentista de participació individual, que apareixia als Arrivos de Carnaval a la segona meitat del segle XIX. Al febrer es va presentar aquesta Comparsa, es van fer diferents ponències sobre el món dels diables a la cultura popular i el divendres 25 de febrer a la tarda va sortir al carrer. Monsalve ha compartit que ha estat un “acte molt emotiu i important, però també difícil per ser un canvi de model de diables on ens hem hagut d’adaptar, a més de sumar la confecció de cent vestits, maces i morrals”.

El 75è aniversari continuava amb un acte molt important, la celebració de la cercavila de la història, dissabte 23 de juliol, on es van poder veure tots els vestits històrics: Enric Cristòfol Ricart, Armand Cardona, Joaquim Budesca, Pep Duran i Oscar Estruga. “Una trobada entre tots els diables que han passat per l’entitat tots aquests anys i una acció molt emotiva tant per l’entitat com per tothom que els estima”, ha destacat Monsalve. També es va fer un recull de versots de diferents festes majors, que van llegir els diables de les diferents èpoques.
Per la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, el 5 d’agost, l’entitat va participar en l’anada i sortida d’ofici amb els vestits de Ricart, i també junt amb la Mulassa, van poder fer l’Ofrena a la Mare de Déu de les Neus. A la tardor, per ressaltar l’àmbit artístic de l’entitat es va realitzar un mural cooperatiu sobre la història dels diables de la mà dels artistes Irene Garzie i Daniel Esteve.

Al mes de desembre, s’ha celebrat l’últim acte d’enguany en el marc de celebració del 75è aniversari, amb la col·locació d’una placa commemorativa a la porta del Foment Vilanoví, per commemorar la recuperació del Ball de Diables i la Mulassa. Monsalve explica que l’entitat Ball de Diables tenia clar que algun acte s’havia de fer amb la Mulassa, ja que “des de sempre, Mulassa i diables han anat de la mà al llarg de la història”. “Amb la placa queda en reconeixement els dos balls i totes les persones que d’una manera o altra han format part”. A més, el president ha detallat que s’havia de col·locar en el Foment per diferents motius, però el primer és perquè a la Festa Major de 1947 va ser un grup de socis del “Fomento Villanovés” (Foment Vilanoví) els que van recuperar la Mulassa i els Diables i van sortir des d’allà mateix el dia 5 d’agost, dia de Festa Major.

Els actes que s’han posposat pel 2023 serà un documental d’aquest 75è aniversari del Ball de Diables amb diferents imatges i entrevistes, té previsió de sortir al gener; una exposició sota el títol “Obres d’art sota el foc”; i la presentació d’un llibre, la història de Vilanova i la Geltrú explicada a través dels versots dels diables.

Enguany ha estat un any important pel que fa a la recuperació dels actes de foc. Monsalve assegura que “tots aquests mesos de pandèmia han estat d’organització i aprenentatge per quan es pogués recuperar els actes de foc”. “L’entitat treballa constantment per oferir a la ciutadania els actes populars arrelats a les nostres tradicions, ja que el Ball de Diables sempre formarà part de la cultura popular de la ciutat”.

L’entitat cultural té com a perspectiva de futur continuar treballant en cada acte per millorar-los cada vegada més, com per exemple, potenciar la Comparsa de diables de Carnaval. “És important que continuem treballant com fins ara i transmetre a les persones que el Ball de Diables quan surt al carrer té un compromís i aporta uns valors culturals que han de marcar a les noves generacions”, ha manifestat el president.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local