Carnaval 2023

La FAC estudia com solucionar la massificació a les guerres de les Comparses

Vilanova i la Geltrú ha celebrat el carnaval amb una participació activa de més de 60.000 persones

La FAC estudia com solucionar la massificació a les guerres de les Comparses . ACN

La FAC estudia com solucionar la massificació a les guerres de les Comparses . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú ha celebrat el carnaval amb xifres rècord: més de 60.000 persones han participat de manera activa. L’Ajuntament i la FAC han valorat l’èxit de tots els actes tradicionals i els nous, com els Coros infantils, la nova presentació del Caramel i el nou format del Vidalot. Per altra banda, també s’ha posat l’accent que s’estudiarà com solucionar la gran massificació de persones que hi va haver a la plaça de la Vila en les guerres de les Comparses, enguany hi ha hagut 2.000 persones més.

El president de la FAC, Dídac Santos, ha afirmat que la junta va començar a treballar en la programació fent una diagnosi del carnaval de Vilanova per esbrinar el que s’havia de millorar i el que es volia aconseguir: “Sabíem que veníem de dos anys que el carnaval no s’havia celebrat amb normalitat i que hi hauria molta participació. 60.000 persones han format part del carnaval de manera activa i en alguns casos s’ha superat”.

Santos ha compartit que la FAC té el compromís que l’any que ve no hi hagi tantes persones en les guerres de les Comparses de la plaça de la Vila. “Hem de pensar que és un acte amb molta participació, però a la guerra no hi pot haver tanta massificació perquè no es perdi l’essència d’aquest moment tan esperat”. Tot i això, el president ha dit que “s’estudiarà tenint en compte que tothom té dret a entrar a la plaça i viure la guerra de caramels”.

La FAC ha aconseguit celebrar un carnaval de ciutat on el 80% de la població ha participat en algun acte. També s’ha apostat per fer una programació on el 50% dels actes anessin dirigits als infants. Santos ha manifestat que “el carnaval de Vilanova ha de ser de ciutat i no de poble. Hem apostat pels infants per assegurar el futur del nostre carnaval”. Els Coros infantils amb més de 200 participants, la presentació del Caramel i l’espai de barquetes “van ser actes nous que van agradar molt a tots els infants”. El president ha fet saber que el nou format del Vidalot i els concerts del ball de Mascarots ha estat un gran èxit, aquest últim amb una participació de 5.000 persones aproximadament.

“Vilanova ha viscut un carnaval amb plena normalitat, com el coneixíem abans de la pandèmia i ha tingut una gran participació”, ha valorat la regidora de Cultura, Mercè Mateo. Ha ressaltat la feina que ha fet l’ajunta de la FAC per “combinar la tradició i la novetat i per fer que Vilanova en els dies de carnaval sigui festa, disbauxa i sàtira”. També ha agraït la col·laboració entre la FAC i el personal tècnic i polític de l’Ajuntament que entenen que el carnaval de Vilanova “és una gran festa patrimonial de ciutat”.

Tant el president de la FAC com la regidora de Cultura, referint-se al sermó del rei Carnestoltes, han destacat que a Vilanova i la Geltrú se celebra un carnaval patrimonial, en el qual la sàtira està present en tots els actes i ha de ser “humor crític i intel·ligent i no caure en els personalismes, els tòpics i les faltes de respecte”. La regidora ha valorat la gran feina que han fet els cossos de seguretat, però, tot i això, ha condemnat un incident d’abús sexual amb tocaments i temptativa de robatori que va ser denunciat als Mossos d’Esquadra la nit del Vidalot.

La Policia Local ha estat pendent dels 25 actes de manera preventiva més enllà de la coordinació amb altres serveis de seguretat. El Punt Lila aquest any ha recollit 327 demandes. Pel que fa al dispositiu de neteja, segons la regidora, les tasques planificades han estat cobertes segons el previst.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local