CATCON

La Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia torna a celebrar a Vilanova i la Geltrú la seva convenció anual

Els dies 10 i 11 de juny l'Auditori Eduard Toldrà acull la CATCON, un esdeveniment únic, referent d'aquest gènere en llengua catalana

La Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia torna a celebrar a Vilanova i la Geltrú la seva convenció anual. Ajuntament de Vilanova

La Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia torna a celebrar a Vilanova i la Geltrú la seva convenció anual. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dilluns s'ha presentat la cinquena edició de la Convenció Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (CATCON) que, organitzada per la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia, ha escollit un cop més la ciutat de Vilanova i la Geltrú per ser el referent i punt de trobada d'autors, traductors, editorials i afeccionats d'aquest gènere literari.

La convenció, l'únic esdeveniment dedicat exclusivament a la literatura fantàstica en llengua catalana, representa per Mercè Mateo, regidora de Cultura en funcions, una gran oportunitat per la ciutat per difondre i promocionar tot el que envolta i ofereix la CATCON. "És una sort ser la ciutat que acull la convenció, i que ens permet posicionar-nos a nivell de país en el món de la ciència-ficció i la fantasia en llengua catalana. Un espai de trobada –ha afegit– on poder compartir impressions amb altres interessats, conèixer les darreres novetats i entrar en contacte directe amb els autors convidats". Per Mercè Mateo cal agrair com a ciutat aquesta aposta per la llengua catalana. "Per això -ha dit- ho demostrem donant suport a un esdeveniment únic al país que fa una aposta decidida per la llengua catalana, en aquest cas en la ciència-ficció i la fantasia".

El president de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia, Eloi Puig, ha explicat a grans trets la programació de la cinquena edició de la CATCON, que enguany destaca per plantejar un programa més divers que mai, amb l'objectiu d'atraure tota mena de públic, tant l'afeccionat de tota la vida com a aquelles persones que sense ser-ne conscients són consumidores habituals de ciència-ficció, fantasia i terror, a través d'altres formats com el cinema o el còmic. "Aquest any ens hem volgut descentralitzar una mica i no només parlar de literatura. Si bé –ha explicat- la convenció té com a base la literatura de ciència-ficció i fantasia catalana, creiem que és molt important potenciar i fomentar altres formats que estan en auge i que se'ls ha de cuidar perquè són tendència".  

El programa de la CATCON 2023 ofereix, entre d'altres, propostes de Manga i l'Anime, així com sobre els programes en format Podcast que es fan en català i que fomenten la ciència-ficció i la fantasia en tots els seus formats. Durant els dos dies, els assistents podran conèixer una mica més sobre els jocs de rol que tant es van popularitzar a finals dels anys 80 i principis dels 90, el còmic clàssic americà o un tema poc cultivat a casa nostra com l'Steampunk, un corrent literari de ciència-ficció ambientada en l'època victoriana.

Els convidats d'honor

Un cop més la CATCON comptarà amb autors destacats per donar a conèixer les darreres novetats i tendències en aquest gènere. Així aquest any, els convidats d'honor seran en Jordi de Manuel, un dels escriptors més prolífics en llengua catalana de ciència-ficció i fantasia i novel·la negra, i la jove escriptora canadenca Premee Mohamed, guanyadora dels principals premis mundials de literatura fantàstica.

Premis Ictineu

Un altre dels moments esperats de la CATCON és el lliurament dels Premis Ictineu, que arriben a la 15a edició, i que són un reconeixement a la millor obra publicada en català durant l'any anterior. Els premis s'atorguen en diverses categories i enguany, per primera vegada, s'incorporarà la categoria al millor còmic, per reconèixer el bon moment en què es troba.

Segons Eloi Puig, el gènere literari de la ciència-ficció i la fantasia viu d'un bon moment gràcies en bona part a les petites editorials que publiquen de manera excel·lent i que estan apostant tant per les traduccions d'autors estrangers, com per autors catalans. "Estem en un moment molt dolç. A nivell literari s'estan assolint fites molt destacables tant per qualitat com per volum de llibres publicats".

Si bé els actes principals se celebraran els dies 10 i 11 de juny a l'Auditori Eduard Toldrà, des de l'Ajuntament de VNG s'han programat activitats prèvies a aquesta data, com seria l'exposició 100 anys de ciència-ficció que s'inaugura el dilluns 5 de juny a la biblioteca Armand Cardona, que alberga, des de tot just fa un any, el Fons Antoni Munné-Jordà integrat per més de tres mil documents de la col·lecció especialitzada en ciència-ficció que l'escriptor ha recopilat al llarg de la seva vida, i que ara està a disposició del públic interessat. Altres propostes són projeccions de cinema, xerrades i trobades amb Jordi de Manuel, un dels convidats d'aquesta edició.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local