Arqueologia

Troben els ossos d’un mastodont i d’un Ampelomeryx a les excavacions al jaciment dels Casots

El jaciment de Subirats és un dels més importants en la seva categoria, per aquest motiu es va declarar bé cultural d'interès nacional per acord del Govern de la Generalitat l'any 1995

Imatge del grup de paleontòlegs dirigit per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell treballant en el jaciment dels Casots. Clà

Imatge del grup de paleontòlegs dirigit per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell treballant en el jaciment dels Casots. Clà

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El jaciment paleontològic dels Casots a Subirats continua sent una font de descobriments d'origen animal i vegetal després de la seva primera excavació l'any 1989. Aquesta setmana s'han trobat ossos d'un mastodont i un Ampelomeryx, un remugant de fa 16 milions d'anys amb grans banyes que comparteix algunes característiques, molt llunyanes, amb el cérvol.

El jaciment dels Casots és un dels més importants en la seva categoria, per aquest motiu es va declarar bé cultural d'interès nacional per acord del Govern de la Generalitat l'any 1995 quan les excavacions es van aturar. Tanmateix, aquestes es van reprendre el 2019 de la mà dels paleontòlegs de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell. Des d'aleshores la institució científica dirigeix un grup de treball internacional durant dues setmanes al juliol per dur a terme noves intervencions.

Isaac Casanovas, codirector de l'excavació, destaca la troballa dels ossos de mastodont i del d'Ampelomeryx, també conegut com a "bèstia de les vinyes", ja que aquesta es tracta d'un animal insòlit. Ambdues s'inclouen dintre dels "400 fòssils que esperem trobar durant les dues setmanes de treball", ha assenyalat Casanovas.

El jaciment dels Casots es troba en una zona on fa 16 milions d'anys hi havia un llac situat a prop del mar. Era una àrea amb un clima subtropical i una gran diversitat d'espècies "per això el jaciment és una font inesgotable de troballes de fòssils", explica el codirector. Aquest factor va contribuir que en anteriors excavacions es trobessin fòssils que van des de plantes tropicals, peixos i ocells fins a un esquelet de cocodril. Actualment, es té constància d'un total de 75 espècies diferents que s'han documentat al llarg de les diverses intervencions que s'han dut a terme als Casots.

Casanovas ha mostrat la seva intenció de continuar amb les excavacions anuals, per aquest motiu, conjuntament amb l'Ajuntament de Subirats, es programaran accions de difusió i divulgació com la jornada de portes obertes. Aquesta es durà a terme el dissabte en dues sessions: una a les 10:30 del matí i l'altra a les 11 del matí. Per a participar-hi, cal inscriure's al web municipal. El diumenge també s'organitzarà un paleovermut amb els codirectors de la intervenció que tindrà lloc a les 12 del migdia al Centre Agrícola de Sant Pau d'Ordal.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local