Festa Major 2024

​​El Correfoc de Vilanova i la Geltrú, en lluita per preservar “l'essència d'una tradició de més de 30 anys”

Protecció civil i Cultura proposen modificar l'any vinent el recorregut per evitar passar per carrers estrets i canviar també el format del sostre de foc

​​El Correfoc de Vilanova i la Geltrú, en lluita per preservar “l'essència d'una tradició de més de 30 anys”. Sheima Abdelmalek

​​El Correfoc de Vilanova i la Geltrú, en lluita per preservar “l'essència d'una tradició de més de 30 anys”. Sheima Abdelmalek

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'emblemàtic Correfoc de Vilanova i la Geltrú, una festivitat plena d'història i emoció, es troba en el centre del debat després de molts anys i podria canviar el seu recorregut i el sostre de foc que els caracteritza per motius de seguretat. Davant aquest repte, els balls de foc de la ciutat s'ha unit per protegir l'essència d'aquesta ancestral celebració.

El vicepresident del Ball de Diables, Borja Montañés, ha explicat els motius que han provocat l’inici d’aquesta campanya i la cronologia que els ha portat a convocar la roda de premsa. Des dels departaments de Protecció Civil i Cultura s’han mostrat preocupats per poder garantir la màxima seguretat possible durant el Correfoc, una neguit que Montañés ha volgut remarcar que es comparteix totalment des del Ball de Diables de Vilanova. El punt de discrepància, i el que ha generat tot el rebombori, és la fórmula proposada per l’Ajuntament per resoldre aquest tema: modificar el recorregut del Correfoc per evitar passar per carrers estrets de la ciutat, així com convertir l’actual sostre de foc en quelcom totalment diferent al que tenim avui en dia. Aquest fet comportaria "carregar-se l’essència del Correfoc, eliminant del recorregut els carrers del nucli antic, el pont del nin, el carrer de la Fruita o el Carrer Sant Felip Neri". Des de les colles participants consideren que és un atac frontal al Correfoc tal i com l’entenem a dia d’avui.

Els representants del Correfoc han expressat la seva preocupació al nou govern i demanen ajuda al poble, buscant el compromís de mantenir intacte el recorregut tal com es coneix actualment. No obstant això, s'ha acordat de cara al setembre realitzar una sèrie de reunions per discutir el futur de la festa, la qual cosa ha generat inquietud entre els participants i també ha alertat la resta d'entitats.

Amb l'objectiu de defensar el seu patrimoni cultural, els organitzadors del Correfoc han decidit unir-se amb la resta de colles de foc de la ciutat per formar una campanya que salvaguardi la seva tradició demanant al poble la seva col·laboració signant un document demostrant el seu rebuig davant de les noves normatives. Entre les principals demandes al govern, destaquen:

- Una posició clara i compromís per escrit per no alterar el recorregut del Correfoc.
- Ampliació d'efectius mèdics i mesures de seguretat durant la celebració.
- Suport econòmic per assegurar la realització de l'esdeveniment de manera segura.
- Facilitació de tràmits amb la Direcció General de Cultura Popular per considerar el Correfoc com a festa tradicional d'interès nacional, protegint-lo de possibles modificacions.

Els defensors del Correfoc argumenten que l'essència de la festivitat rau en el seu recorregut i en el sostre de foc, ja que es tracta d'un aspecte únic i estimat per la comunitat local i els visitants. Asseguren que qualsevol alteració significaria perdre la seva essència que ha transcendit generació rere generació. Ara, queda en mans del govern avaluar la importància cultural i tradicional del Correfoc i trobar un equilibri entre la preservació de la festivitat i la seguretat dels assistents. La comunitat de Vilanova i la Geltrú estarà atenta, amb l'esperança que ningú vingui a apagar el seu foc. 

Fèlix Mach, ex membre del ball de diables de Vilafranca i president de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya, que ha volgut deixar clar que aquesta proposta de modificació suposaria un atac frontal a la cultura popular. Els preocupa l’adopció de la via fàcil i ràpida per part de les institucions a l’hora de resoldre temes de seguretat i la possibilitat que aquesta dinàmica pugui afectar a la resta de manifestacions culturals amb foc del territori català. Finalment ha volgut transmetre el suport incondicional de la Coordinadora al Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú en aquesta campanya de defensa de l’actual model del Correfoc.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local